De slag om het Kerstfeest

Nederlanders discussiëren graag. En op het scherpst van de snede. Maar of we ook lekker los kunnen gaan over het Kerst  Decemberfeest? Gisteren barstte de discussie voorzichtigjes los? Facebookpagina’s werden volgeschreven. Verontwaardigde berichtjes op twitter. En de onvermijdelijke petitie ‘om de zelfhaat te stoppen’ werd opgestart door het altijd alerte Forum voor Democratie. Maarrrrr: haat Nederland de Kerst?

Natuurlijk, er zijn paralellen te trekken met andere Decemberdiscussies. Zo lijken het in ieder geval grofweg dezelfde maatschappelijke partijen te zijn die nu: ‘En mogen we nu ***verdomme nu ook al niet meer over Kerst praten?’ lijken te verzuchten, en snel een verdedigingslinie rond het heilige, christelijke kerstfeest aanleggen. Net zoals ze eerder in het defensief waren voor Zwarte Piet. En net zoals ze later deze maand nog wat verdedigingswallen ten aanzien van het betere knal en kruitwerk zullen opwerpen. Maar goed, is daarmee de Kerst- Decemberfeestdiscussie een feit? Hebben de ‘Gutmenschen’ van ‘het policorgenootschap’ daadwerkelijk voor altijd en eeuwig ons Kerst– Decemberfeest verpest? Tijd voor een snel onderzoekje!

Kerstfeest vs. Decemberfeest

Voor Nederlandse sociologen valt het niet mee om gegevens over Kerstmis te scoren. Er zijn simpelweg bijna geen gegevens over te vinden. Dan moeten we maar een beetje creatief zijn, en data van google trends gebruiken. Hieronder een plaatje van de populariteit van de zoekterm “Kerstfeest” als gebruikte zoekterm. (Ik had ook “Kerstman”, “Kerstversiering”,  of “Kerstdiner” kunnen gebruiken – dat levert gelijksoortige trends op). Ook toont het plaatje de populariteit van de “Decemberfeest” (ik had ook “Decemberman”, “Decemberversiering”, of “Decemberdiner” kunnen gebruiken).

decemberfeest

Drie conclusies kunnen we trekken. Ten eerste is de populariteit van “Decemberfeest” uiterst marginaal ten opzichte van de overweldigende populariteit van het Kerstfeest. Ten tweede neemt de populariteit van het Kerstfeest elk jaar alleen maar toe. Met nog twee dagen tot Kerst, kan ook dit jaar de kerst alleen maar populairder worden. Juist nu! Ten derde, en dat is moeilijk te zien hier: De populariteit van Decemberfeest neemt he-le-maal niet toe. Samenvattend kunnen we dus gerust stellen dat het hele Decembergebeuren het een beetje onwijs zal moeten afleggen tegen de Kerst.

Dat is natuurlijk niet hele verhaal: Amsterdammers haten kerst!

Maar goed, een beetje inzoomen kan natuurlijk nooit kwaed. Want waar in Nederland is het Kerstfeest vooral populair?

tabel

Uit bovenstaand tabelletje blijkt dat echte kerstliefhebbers eerst en vooral in Drenthe, Zeeland en Limburg te vinden zijn. Die figuren kunnen echt geen genoeg krijgen van de Kerst. En waar is het maar een beetje behelpen? Precies: In de Randstedelijke provincies. Vooral in Noord-Holland is het Kerstfeest (vergeleken met de overige provincies) niet echt populair. Dan toch ook maar eventjes inzoomen verschillen tussen provincies als het gaat om dat vermaledijde Decemberfeest:

randstad

Tatatatata, en ja hoor! Precies de drie provincies waar het Kerstgebeuren onderaan staat, staan glorieus bovenaan als het gaat om het Decemberfeest! Voor alle overige provincies zijn er te weinig gegevens beschikbaar voor Google om statistieken op te lepelen, maar voor de Randstedelijke provincies is dit natuurlijk geen probleem. Vooral voor mensen uit Noord-Holland (Onze inschatting: Amsterdammers): Die gasten zijn echte Decemberfeestfanaten.

Een vredig Decemberfeest?

Mijn voorzichtige conclusie is dat het debat nog niet echt op gang is gekomen. En dat is jammer! Want Nederlanders houden wel van een pittige discussie. En ook tussen Sint en Kerst moet je ergens verontwaardigd over kunnen zijn! We kunnen niet eeuwig over Zwarte Piet blijven doorpraten, toch? En om nou voor de Kerst al over vuurwerk te beginnen lijkt ook zo prematuur. Dan maar een mooie discussie importeren uit de VS, zo lijkt het devies. Maar goed, we zijn er nog niet. ’s Lands Randstedelingen proberen er nog wel wat van te maken, maar ze moeten wel wat meer hun best doen, want zo komt dat hele December Kerstdebat natuurlijk nooit van de grond. En zeg nou zelf, zo’n vredige kerst, dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Een gelukkige slag om de Kerst allemaal! Dat we ons maar weten te verenigen in discussie en debat!

PA

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.