Studiepunten raak je niet meer kwijt

2017 begint voor langstudeerders met een bonus: de studiepunten die je tot nu toe binnen hebt geharkt, kunnen niet meer worden afgepakt. Door een wetswijziging die 1 januari in ging kunnen opleidingen resultaten van eerder gemaakte tentamens niet meer laten vervallen.

Het was waarschijnlijk niet de bedoeling geweest van de overheid, maar universiteiten en hogescholen kunnen je geen studiepunten meer afpakken. Dat stelt onderwijsexpert Peter Kwikker: “Dit was altijd al zo door de wet bepaald, maar werd in de praktijk door universiteiten en hogescholen steeds vaker genegeerd.” Onlangs heeft de politiek opnieuw aan de wet gesleuteld naar aanleiding van een amendement van PvdA en SP. Deze tekstwijziging lijkt onbedoeld nog eens te benadrukken dat studiepunten behouden blijven. De amendering kreeg de meerderheid in de Kamer en minister Bussemaker ging dus akkoord. Kwikkers: “Of de nieuwe regels een foutje zijn of een bewuste keuze is de vraag.” Het kan volgens Kwikkers zo zijn dat de minister het Parlement niet wilde beledigen en dus akkoord is gegaan met deze aanpassing van de wet.

Kwikkers is zelf voorstander van de wet zoals die nu is geworden en vindt het afpakken van studiepunten helemaal geen goed idee. “Dat idee komt voort uit rendementsfetisjisme en onderwijskundige nonsens in een tijdgeest die hopelijk terrein aan het verliezen is. Rücksichtlos verval van studiepunten is juist duur en slecht voor rendement. Redelijkheid lijkt een moeilijk woord voor veel ho-bestuurders in Nederland.” Hij verwacht echter dat minister Bussemaker alsnog gaat voorkomen dat studiepunten behouden blijven met een nieuwe aanpassing aan de wet. Als deze wet voor jou als geroepen komt, kan je op de website van Kwikkers voor honderd euro zijn hulp inroepen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.