Route Koningsdag Tilburg bekend

Vraag me niet hoe, maar ik heb de route in handen die de koninklijke familie op Koningsdag aflegt door Tilburg, inclusief het programma.

Beide worden officieel pas morgen (donderdag) bekend gemaakt, maar hier alvast de integrale tekst:

Woensdag 27 april 2017 vieren Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en hun dochters Amalia, Alexia en Ariane Koningsdag in Tilburg. Voor hen en alle Tilburgenaren is een mooi programma samengesteld langs een aantrekkelijke route.

Burgemeester Noordanus is vol trots: “We kregen alle vrijheid om met een eigen programma te komen, waarbij we geen beperkingen gevoeld of ervaren hebben.”

De dag is dan ook op eigentijdse wijze vormgegeven, met behoud van alle typisch Tilburgse elementen.

1. Tilburg Maritiem

Burgemeester Noordanus ontvangt de koninklijke gasten in de Piushaven. Zij arriveren (uniek voor Koningsdag) aan boord van de Groene Draeck. Kinderen van alle Tilburgse basisscholen verwelkomen de koninklijke familie met een mooi lied over Tilburg, maritieme stad van het zuiden. Aansluitend vindt de Tilburgse vlootschouw plaats, langs drie woonboten en partyboot De Albatros.

2. Tilburgs, stad van vele miljoenen

Na de Piushaven loopt het gezelschap via theater Midi (waar de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane elk met een oranje kei een ruit mogen ingooien) door naar ‘de zwarte doos’, het stadhuis dat voor een kleine honderd miljoen euro wordt gerenoveerd. Dus: handen uit de mouwen! De koning, die al ervaring heeft met toiletpotten, mag alvast een muurtje oranje verven.

3. Tilburg Modestad

De route voert de koninklijke familie vervolgens langs de in aanbouw zijnde Primark, zonder meer hét toekomstig icoon van de Tilburgse binnenstad. Speciaal voor deze gelegenheid is in één van de bouwcontainers aldaar een ‘mini-Primark’ ingericht, waar koningin Máxima 10 paar pantykousjes voor een euro kan kopen. Roy Donders is ook aanwezig. Hij voorziet de prinsesjes van verder kledingadvies, aangaande hun toekomstige koninklijke outfits.

4. Tilburg Toonaangevend

Daarna stappen de koninklijke familie en gevolg in een luxe touringcar die hen richting vogeltjesbuurt voert. Daar bezoeken zij de live ontruiming van een wietpand. Onderweg vertelt burgemeester Noordanus hoe Tilburg de historische metamorfose heeft doorgemaakt van wolhoofdstad naar wiethoofdstad van Nederland. Dat maakt Tilburg, schôônste stad van ’t laand, tot een aantrekkelijke bestemming voor toeristen uit binnen- en buitenland.

5. Tilburg, stad die staat voor verbinding

Natuurlijk bezoekt de koninklijke familie ook het Centraal Station, dat de binnenstad van Tilburg sinds kort verbindt met de Spoorzone. Tilburg is daarmee het 405e Nederlandse spoorwegstation dat beschikt over een voor- én achteringang. Een unicum!

6. Tilburgs Panorama

Ter afsluiting brengt de koninklijke familie een bezoek aan het Draaiend Huis op de Hasseltrotonde. De royals mogen vanzelfsprekend naar binnen! Vanachter de dakkapel op de zolderverdieping trekt zo, in een tijdsbestek van een uur, een panoramisch uitzicht van 360 graden over gans Tilburg aan hen voorbij. Wanneer u in uw auto een rondje rijdt over de Hasseltrotonde, kunt u de koninklijke familie vanzelfsprekend bewonderen. Terugzwaaien mag!

7. Slotfeest

Helaas heeft de koninklijke familie – na kennis te hebben genomen van het programma – geen tijd voor het knallend slotfeest op het altijd bruisende Koningsplein. Volgens een zegsman van de Rijksvoorlichtingsdienst wordt 27 april een vermoeiende dag voor de Oranjes. Bovendien is het een eind rijden naar Wassenaar en moeten de prinsesjes ook weer op tijd naar bed. Maar met dit unieke programma maakt Tilburg er volgens de koning “op geheel eigen wijze een onvergetelijke dag van.” En dat meent hij, aldus de RVD, uit de grond van zijn hart!

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.