Komt het tot een vijandige overname AkzoNobel?

Het Amerikaanse chemieconcern PPG Industries heeft haar pijlen gericht op de Nederlandse verfreus AkzoNobel. Na drie afgewezen biedingen dreigen de Amerikanen nu met een vijandige overname. Een slechte zaak vind Hoogleraar Niels Noorderhaven: “Dit vernietigt meer dan het creëert.”

PPG opende begin maart de jacht op haar Nederlandse prooi met een eerste bod. Hoewel dit twintig procent boven de toenmalige slotkoers van het aandeel lag, werd het door de directie van Akzo resoluut afgewezen. Sindsdien is het er niet bepaald zachtzinnig aan toegegaan. De Amerikanen zagen ook hun tweede én derde bod afgewezen worden. Het bestuur van Akzo weigert zelfs, tot onvrede van veel aandeelhouders, met PPG in overleg te gaan. Toch lijken de Amerikanen vastberaden om de Nederlandse concurrent in te lijven met een vijandige overname.

Vijandige overname

“Bij een vriendelijke overname stemt het bestuur van het over te nemen bedrijf er mee in”, legt hoogleraar Niels Noorderhaven uit. “Bij een vijandige overname worden de aandelen verworven buiten het bestuur om”, vervolgt hij: “Het bestuur is in dat soort gevallen vaak bang voor wat de aanvallende partij van plan is met het bedrijf. Of ze vrezen voor hun eigen carrière.” Noorderhaven hoopt dat het niet zover zal komen. “Overnames zijn al ingewikkeld genoeg als beide partijen het eens zijn. Als ze van te voren vechtend over straat rollen, is dat verwoestend voor de bedrijfsmoraal.”

“Waarde is niet alleen uit te drukken in geld, emoties spelen ook een rol.”

De hoogleraar International Management stelt dat er naast financiële ook emotionele aspecten bij komen kijken: “Bedrijven als Akzo zijn ook een gemeenschap op zich. Bij vijandige overnames gaat ook een deel van de identiteit verloren. Waarde is niet alleen uit te drukken in geld, emoties spelen ook een rol.”

Afwijzing

Waarom wijst de directie van Akzo deze overnamepogingen af? “Het officiële standpunt is dat het bestuur het bod van PPG te laag vindt”, legt Noorderhout uit. “Maar, dat vind ik een zwak argument”, vervolgt hij kritisch: “Het blijft raden, maar ik denk dat het inderdaad voortkomt uit angst voor wat een overname voor Akzo betekent. PPG staat bekend als een bedrijf wat hard en compromisloos is bij overnames en saneringen.” De Amerikanen claimen dat met hun plannen meer banen behouden blijven, dan wanneer AkzoNobel zelfstandig blijft opereren. Een claim die volgens Noorderhout niet te controleren is: “PPG heeft haar plannen voor Akzo niet bekendgemaakt.”

Kritiek

Noorderhaven begrijpt dan ook de angst van het Akzo-bestuur en is bovendien kritisch over het Amerikaanse dreigement. Hij vreest dat de Amerikanen te veel hooi op hun vork nemen. “Akzo is even groot als PPG. Ze moeten zich tot hun nek in de schulden steken om de overname voor elkaar te boksen. Áls het ze al lukt, ontstaat er door de overname een monsterbedrijf. Een monsterbedrijf met bijna 100.000 werknemers en enorme schulden. De enige manier om uit de schulden te komen, is door flink te herstructureren.”

“De enige manier om uit de schulden te komen, is door flink te herstructureren.”

Afloop

Noorderhaven schat de kans op een poging tot vijandig overnemen op fifty-fifty: “Ik hoop dat PPG er van afziet. Als ze het doorzetten, komt er hoe dan ook veel schade uit voort.” Toch is het absoluut nog geen gelopen race, waarschuwt hij: “er zijn beschermingsconstructies en juridische mogelijkheden om het overnameproces te rekken en misschien zelfs te stoppen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.