Valse Mondriaan begin van einde directeur Stedelijk Museum

Valse Mondriaan begin van einde directeur Stedelijk Museum

De museumdirecteur die een valse Mondriaan uitleende beging meer misstappen. De onthulling van Léon Hanssen was slechts het begin.

Directeur Beatrix Ruf van het Stedelijk Museum leende vorig jaar een valse Mondriaan uit aan het Brusselse kunstcentrum Bozar. Dit onthulde hoogleraar life writing Léon Hanssen eerder dit jaar. Het schilderij kwam uit de privécollectie van een bekende van Ruf en was uit Zwitserland onderweg naar Amsterdam. Bozar mocht het doek tijdelijk exposeren, op voorwaarde dat zij de transport- en restauratiekosten op zich namen.

De ontmaskering van het vervalste doek door Hanssen kwam Ruf op kritiek te staan en dat balletje is blijven rollen. Nu blijkt dat Ruf meer misstappen heeft begaan. Ze heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan belangenverstrengeling, omdat ze met haar eigen kunstadvies b.v. ook advies gaf aan bruikleengevers van kunstwerken van het museum, meldt NOS. Dat nevenwerk mocht ze alleen in haar vrije tijd doen, en toch heeft ze er in 2015 maar liefst 437.306 euro mee verdiend.

Na alle kritiek stapt Ruf op als directeur van het museum.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.