Jongerenpartijen: schrap bezuiniging onderwijs

Het kabinet moet de bezuinigingsplannen op onderwijs schrappen. Ze gaan ten koste van het geld dat studenten hebben opgebracht toen zij de basisbeurs inleverden. Met deze bezuiniging verbreekt het kabinet de belofte dat het vrijgekomen geld wordt geïnvesteerd in onderwijskwaliteit.

Dat stellen het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en de jongerenpartijen van GroenLinks, PvdA, VVD en D66.

Vrijgekomen geld basisbeurs

In 2015 werd de basisbeurs afgeschaft. Het leenstelsel was een feit. De partijen die dit stelsel invoerden – de VVD, PvdA, D66 en GroenLinks – beloofden de studenten dat het geld dat via deze weg vrijkwam, extra geïnvesteerd zou worden in de kwaliteit van het hoger onderwijs. Een mooie belofte, die ook wordt nagekomen in het regeerakkoord van het nieuwe kabinet. Er is wel een ‘maar’: het kabinet wil namelijk bezuinigen op het hoger onderwijs, oplopend tot 43,6 miljoen euro in 2022. Het geld van de basisbeurs wordt dus gebruikt om een gat op de begroting te dichten, stellen de jongerenorganisaties.

Het kabinet stelt dat de bezuiniging niet ten koste gaat van het ‘primaire proces’ in het onderwijs. De jongerenpartijen geloven echter niet dat zo’n grote bezuiniging geen effect zal hebben op het onderwijs. Daarom roepen ze de Tweede Kamer op te investeren in de toekomst en de bezuiniging te schrappen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.