Tilburg stijgt in Shanghai Ranking

Tilburg University heeft een hogere plek bemachtigd in de Shanghai Ranking. De universiteit staat nu in de middenmoot van de wereldwijde ranglijst.

Tilburg University staat tussen plaats 501 en 600 op de ranking. Omdat de kwaliteitsverschillen tussen de universiteiten miniem zijn in deze regionen van de ranglijst, wordt er geen exacte nummering gehanteerd. Vorig jaar stond Tilburg University tussen de 701 en de 600.

Opvallend is dat de Universiteit Utrecht, traditioneel de hoogst genoteerde Nederlandse universiteit in de ranking, dit jaar net buiten de top 50 valt. De Chinese beoordelaars zetten Utrecht op nummer 51. Vorig jaar bezette de universiteit de 47e plek.

Amerikaanse en Engelse top

Andere Nederlandse universiteiten in de top 100 zijn de Rijksuniversiteit Groningen (66), Leiden University (74) en Erasmus University Rotterdam (79).  

De lijst wordt nog altijd aangevoerd door Amerikaanse en Engelse universiteiten, met in de top drie Harvard, Stanford en Cambridge. In de top 20 staat maar één universiteit die niet Amerikaanse of Engels is, namelijk het Swiss Federal Institute of Technology van Zürich.

Ranking op vakgebied

Er zijn ook rankings op vakgebied. Daar scoren business administration (6 uit 400), economie (38 uit 500), finance (12 uit 200) en management (32 uit 500) het beste van de Tilburgse vakgebieden.

Lijstjes

De Shanghai Ranking (officieel de Academic Ranking of World Universities, afgekort ARWU) is een van de meest prestigieuze internationale rankings van universiteiten, samen met de QS Ranking en de lijst van de Times Higher Education. Onderzoeksresultaten, publicaties en citaties zijn leidend bij de Shanghai Ranking.

Over het nut en over de juistheid van de rankings wordt vrijwel jaarlijks discussie gevoerd. Zo maakt de Shanghai Ranking bijvoorbeeld geen onderscheid tussen algemene en specialistische universiteiten. Toch hebben de rankings grote invloed op het aanzien van universiteiten.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.