In memoriam: Fons van de Vijver

Op zaterdag 1 juni overleed onze geliefde collega Fons van de Vijver op 66-jarige leeftijd in Maidenwell, Queensland, Australië. Al voor zijn pensionering keken Fons en zijn vrouw Lona ernaar uit om zich in Queensland te vestigen. Ze hadden een gezellig huis gebouwd op een klein stukje land. Nadat Fons in juni 2018 met pensioen ging, verhuisden ze naar Australië om daar permanent te wonen. Fons en Lona hielden van het wonen in Maidenwell en van het contact met alle mensen in de omgeving.

Geschreven door hoogleraar Kutlay Yagmur (Tilburg School of Humanities and Digital Sciences)

Hoewel Fons gepensioneerd was, bleef hij betrokken bij meerdere projecten. We hielden voortdurend online contact en hij was altijd beschikbaar voor studenten en collega’s. We zijn samen verder gegaan met publiceren en het begeleiden van promovendi. Op 17 juni zou hij nog naar Schiphol vliegen voor een promotie in Tilburg.

Foto: Dolph Cantrijn. Gemaakt in 2000.

Foto: Dolph Cantrijn. Gemaakt in 2000.

Fons van de Vijver stond bekend als een zeer fit en gezond persoon. Hij trainde regelmatig en was bewust bezig met zijn dieet. Hij hield van fietsen in de nationale parken rond Maidenwell in Queensland. In de vroege ochtend van zaterdag 1 juni ging Fons fietsen. Hij werd door passanten langs de weg gevonden. Hij was vermoedelijk getroffen door een zware hersenbloeding tijdens het fietsen. Zijn vrouw Lona Goudswaard werd gewaarschuwd en zij vergezelde Fons in de traumahelikopter naar een ziekenhuis in Brisbane. Daar werd hij enkele uren later doodverklaard.

Het onverwachte en vroege afscheid van Fons van de Vijver schokt iedereen die hem kende. We hebben een geweldige collega verloren, een goede vriend en een uitstekende geleerde. Fons had een indrukwekkende staat van dienst. Hij heeft meer dan 40 promoties en 10 post-doc studies begeleid. Hij heeft keynotes gepresenteerd en lezingen gehouden op conferenties en workshops in verschillende landen. Hij is een van de meest geciteerde interculturele psychologen in Europa.

Hij kreeg subsidies en beurzen van verschillende Nederlandse instellingen (zoals NWO en WOTRO), de Europese Unie (Marie Curie), het South African-Netherlands Research Programme on Alternatives in Development en de South African National Research Foundation. Hij was lid van tal van professionele organisaties zoals de International Association for Cross-Cultural Psychology, de International Association of Applied Psychology, de European Association of Psychological Assessment, de International Academy for Intercultural Research en de International Test Commission. Hij was voormalig redacteur van het Journal of Cross-Cultural Psychology en was lid van het bestuur van verschillende tijdschriften. Hij was vice-decaan voor onderzoek en vice-decaan voor het onderwijs aan TSB en vice-directeur van Babylon.

Professor Fons van de Vijver was een heel bijzonder persoon. Hij was een toegewijde wetenschapper met grote integriteit. Academia verloor een zeer productieve en hardwerkende geleerde. Fons heeft veel jonge wetenschappers geïnspireerd en hij zal in onze gedachten en harten blijven leven. Ons verdriet is overweldigend, maar we zijn Fons dankbaar voor wat hij heeft gedaan voor de academische wereld en voor de mensheid.

Onze gedachten zijn bij zijn vrouw Lona Goudswaard. We wensen haar alle kracht toe.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.