Appen op de fiets mag niet meer

Fietsers mogen vanaf vandaag geen telefoon meer vasthouden. Wie het scherm echt niet kan weerstaan, moet even ergens stoppen.

Appende fietsers maken het verkeer al onveilig sinds de smartphone in broekzakken terechtkwam. Terwijl het voor automobilisten sinds 2002 verboden is om een mobieltje vast te houden tijdens het rijden, en voor brom- en snorfietsers sinds 2009, wisten fietsers steeds aan zo’n verbod te ontkomen.

Vanaf vandaag worden ook zij aangepakt. Fietsers mogen geen telefoon meer in de hand nemen als ze onderweg zijn. Wie dat wel doet om te bellen, een berichtje te versturen, de route te bekijken of bijvoorbeeld die ene afspeellijst in Spotify op te zoeken, riskeert een boete van 95 euro.

Een fiets en een telefoon kunnen nog steeds samengaan, maar het moet voortaan veiliger. Navigeren mag nog altijd, als de telefoon maar in een houder op het stuur zit. En muziek luisteren of bellen is best, zolang er oortjes worden gebruikt in plaats van een scherm.

Zodra fietsers stilstaan langs de weg of voor een rood stoplicht, mag alles weer. Voortaan is het vooral een kwestie van niet continu naar de broekzak grijpen. Wie dat wel doet is niet alleen een gevaar op de weg, maar ook voor de eigen portemonnee.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.