Ophef over twee ton voor onderzoeker zwart gat

Van NWO krijgt de astronoom Heino Falcke geen geld voor vervolgonderzoek naar zwarte gaten. Na kritiek uit de Tweede Kamer kent minister Van Engelshoven de onderzoeker toch twee ton toe. Dat valt niet goed in de wetenschappelijke gemeenschap.

zwart gat

De Nijmeegse astronoom Heino Falcke ziet het niet meer zitten. Samen met wetenschappers van over de hele wereld leverde hij de eerste foto’s van een zwart gat. Het is een ongekende prestatie. Bovendien is het volgens hem uniek dat Nederlandse onderzoekers op het hoogste niveau meedoen. Hij werkt hard en heeft er buitengewoon veel tijd in gestoken om de bevindingen met de wereld te delen. Maar geld voor vervolgonderzoek loopt hij steevast mis.

De laatste keer dat hij bij NWO aanklopte voor onderzoeksfinanciering, kwam hij niet eens door de eerste ronde. Falcke voelt zich niet gewaardeerd en heeft er weinig begrip voor. ‘Soms heb je een kans voor open doel. Dan is het zonde om hem niet te nemen. Waarom zou je de bal dan afleggen op iemand die (nog) niet in scoringspositie staat?’ zei hij tegen De Volkskrant.

D66-kamerlid Jan Paternotte stelde er Kamervragen over. Hij wilde van de minister weten hoe het kan, dat zo’n prestigieus onderzoek niet door de voorronde van de NWO komt. Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven antwoordt nu dat NWO onafhankelijk is, zij gaat zich niet mengen in de besluitvorming.Toch strijkt Van Engelshoven over haar hart. De foto van het zwarte gat heeft volgens de minister gezorgd voor ‘veel positieve aandacht voor fundamentele wetenschap’. Omdat wetenschapperscommunicatie veel vraagt van Falcke en zijn onderzoeksgroep, kent ze hem eenmalig 200.000 euro toe voor ondersteuning op dat vlak. Ook gaat ze met Falcke spreken om ‘meer te horen over zijn onderzoek.’

In de wetenschappelijke gemeenschap valt het nieuws slecht. ‘Bizar’, ‘Wow, gewoon wow’, ‘Werkelijk van de pot gerukt’, klinkt het op Twitter.

WOinactie schrijft: ‘Dit is en blijft de minister van “quick and dirty”’. De Tilburgse socioloog Peter Achterberg wijst erop dat er altijd een hoop goede voorstellen worden afgewezen, daarin staat Falcke bepaald niet alleen. Over het nogal willekeurige besluit is Achterberg niet te spreken: ‘Als ik in de krant mag klagen over NWO, krijg ik dan mijn geld?’

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.