Studenten mogen straks weer in de spits reizen

De lestijden in het hoger onderwijs en het mbo worden vanaf 1 september verruimd. Studenten gaan dan weer in de spits reizen, maakte het kabinet gisteren bekend.

Beeld Wikimedia TahR78

Beeld Wikimedia TahR78

Lessen en practica mogen sinds 15 juni nu starten en eindigen tussen 11 en 15 uur, of pas na 20 uur. Het reisrecht van studenten is niet ingeperkt, maar als het onderwijs pas om 11 uur begint, zullen de meesten niet om half negen in de trein of bus stappen, is het idee.

Maar voor goed onderwijs is het huidige tijdslot veel te krap, vinden de rectoren van vijftien universiteiten. Ook hogescholenvoorman Maurice Limmen pleitte in een interview voor meer ruimte.

Spreiding

Aan die wens komt het kabinet tegemoet, werd gisteren bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Universiteiten en hogescholen die bij elkaar in de buurt zitten, moeten wel zorgen voor spreiding van lestijden, zodat niet alle lessen tegelijk beginnen.

Eerder meldden bronnen dit al aan Nieuwsuur. De nieuwe LSVb-voorzitter Lyle Muns bevestigde in de uitzending de versoepeling en sprak van een belangrijke stap voorwaarts. Wel moeten studenten en medewerkers straks nog anderhalve meter afstand houden. Daardoor zal er in veel gebouwen ruimtegebrek zijn en zullen niet alle studenten tegelijk les kunnen krijgen.

Maatwerk

Epidemioloog Patricia Bruijning voorspelde in Nieuwsuur dat er maatwerk mogelijk is: “Volle collegezalen vallen dan af, maar je kan bijvoorbeeld in een kleine groep wel een practicum doen zonder de anderhalve meter strikt aan te houden.”

Ook voorzitter Paul Rüpp van Avans Hogeschool is optimistisch: “Kijk onder welke voorwaarden je kunt afstappen van bepaalde maatregelen. Test studenten regelmatig, zorg dat ze hygiënemaatregelen volgen. Dan kunnen we veel meer groepen compleet onderwijs geven.”

HOP, Hein Cuppen

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.