Einde studentenquarantaine en populaire podcast ‘10 Dagen 10 Vierkante Meter’

Einde studentenquarantaine en populaire podcast ‘10 Dagen 10 Vierkante Meter’

Ze mogen weer naar buiten! Gisteren is er een einde gekomen aan de corona-quarantaine van 33 Tilburgse studenten uit een studentenhuis aan de Primus van Gilsstraat. En daarmee stopt ook de uit nood geboren podcastserie ‘10 Dagen 10 Vierkante Meter’.

Sjoerd Groothuis en Erik Peters. Beeld YouTube still Omroep Tilburg

Er ontstond wat tumult toen bleek dat de Tilburgse studente Emma corona had opgelopen. Vooral omdat Emma in een studentenhuis woont met maar liefst 32 huisgenoten, die allemaal gezamenlijk gebruikmaken van de verschillende wc’s, douches en keukens die het pand telt.

Iedere huisgenoot kon in theorie besmet zijn. En dus besloot de GGD: alle huisgenoten moeten 10 dagen in quarantaine. Een deel zit de tijd vervolgens uit bij hun ouders. Twee huisgenoten gaan in isolatie op hun vakantieadres in Tsjechië en de overige twaalf sluiten zich op in studentenhuis De Primus.

De dag doornemen

Om de tijd te verdrijven en om vrienden en familie een beetje op de hoogte te houden, besluiten Sjoerd Groothuis en Erik Peters om een dagelijkse podcast over hun belevenissen te maken. Iedere avond kruipen ze tussen 22.00 en 00.00u achter de microfoon om de dag door te nemen.

Zo horen we hoe de studenten een grote schoonmaak houden en een verjaardag vieren. Patiënt zero, oftewel Emma, komt aan het woord en er wordt contact gelegd met de huisgenoten die in Tsjechië in isolatie zitten. 

In hun eigen omgeving zijn de opnames al snel populair. Wanneer de landelijke media lucht krijgen van de quarantaine-podcast ontstaat een heus mediacircus. BNR, 3FM, de Gelderlander, Omroep Brabant, RTL, allemaal willen ze de heren spreken. Ondertussen weten steeds meer mensen de podcast te vinden waardoor die tot grote vreugde van de makers hoog in de luisterranglijst van Spotify terechtkomt.

Dankzij ‘10 Dagen 10 Vierkante Meter’ zijn de dagen in isolatie uiteindelijk omgevlogen, vertellen Groothuis en Peters in aflevering 9. Enthousiaste luisteraars laten weten het jammer te vinden dat de isolatie, en dus de podcast, maar 10 dagen duurt. Of de podcast een vervolg krijgt is nog niet duidelijk. Terugluisteren kan onder andere hier.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.