Vernieuwde bibliotheek feestelijk geopend: ‘Het was tijd voor een facelift’

Vernieuwde bibliotheek feestelijk geopend: ‘Het was tijd voor een facelift’

Boeken, ballonnen en bubbels. De vernieuwde bibliotheek is officieel geopend. De opknapbeurt was afgelopen najaar al grotendeels voltooid, maar een feestelijk openingsmoment liet op zich wachten.

Beeld: Jack Tummers

De bibliotheek was na tien jaar wel aan een facelift toe, zegt Paulina Snijders. De vicevoorzitter van het College van Bestuur opende maandag officieel de gerestylde bibliotheek. Op de eerste verdieping, bij de zithoek naast de koffiecorner, spreekt ze een groepje medewerkers en belangstellenden toe.

Het gaat om meer dan alleen een facelift: de bibliotheek heeft zich ook aangepast aan de behoeftes van nu. En dat was nodig. ‘De bibliotheek is het meest gebruikte gebouw op de campus,’ aldus Snijders. ‘Dagelijks komen hier meer dan duizend bezoekers.’

Bijzonder tapijt en fijne werkplekken

Regelmatige bezoekers van de bibliotheek zijn waarschijnlijk al gewend aan het nieuwe jasje. Vorig jaar werd de bibliotheek tijdens de zomerperiode tijdelijk gesloten voor de grote opknapbeurt, in het najaar waren de meeste aanpassingen voltooid. Daarna was het wachten op de officiële opening.

Het gaat om een zogenaamde ‘midlife update’. Een tussentijdse facelift in afwachting van de grote renovatie die over circa acht jaar in de boeken staat. Maar voor een tussentijdse facelift is er stiekem veel veranderd.

Beeld: Jack Tummers

Wat het meest in het oog springt: het tapijt. Duurzaam en sociaal, gemaakt van gerecyclede stoffen, met de hulp van statushouders. De koffiecorner is vergroot, werkplaatsen zijn gemoderniseerd en de boeken zijn verplaatst naar elektrische rolkasten. Op de tweede verdieping zijn dissertaties van alle medewerkers van de universiteit tentoongesteld.

Huiskamer van de universiteit

Nog een opvallende wijziging: meer groen. Want planten en groene kleuren stimuleren de creativiteit, aldus architect Judith Muijtjens. En het zorgt voor sfeer. ‘Studenten gaven duidelijk aan dat ze een fijne, huiselijke sfeer wilden,’ zegt Muijtjens. ‘Het moest echt een plek worden om elkaar te ontmoeten.’

Die missie is meer dan geslaagd. Het bruist en leeft in de vernieuwde bibliotheek. De huiskamer van de universiteit kan er zeker weer tien jaar tegenaan.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.