Tilburg on a budget: Goedkoop eten en uitgaan

Torenhoge studieschulden, oplopende energieprijzen en prijzige boodschappen. Het is een dure tijd om student te zijn. Wil je snijden in je uitgavenpatroon maar toch leuke dingen blijven doen? Deze gids vol betaalbare uitstapjes, cursussen en eetgelegenheden geeft je tips voor een leuke, lekkere én goedkope studententijd.

Sky Mirror bij museum De Pont. Hier kun je iedere donderdagavond gratis naartoe. Foto: Mariska van Schijndel

Kunst en cultuur

De kunst- en cultuurliefhebber kan in Tilburg zijn hart ophalen. De stad bruist en biedt veel mogelijkheden. Zo kun je iedere donderdagavond gratis het De Pont Museum bezoeken. Dit onafhankelijke museum voor hedendaagse kunst is gevestigd in een voormalige wolspinnerij.

Momenteel is er een collectieopstelling te zien van de Engelse kunstenaar Fiona Banner. Ook zijn er tentoonstellingen te bezichtigen met werk van de IJslandse kunstenaar Ragnar Kjartansson en het Braziliaans-Duitse duo Bárbara Wagner en Benjamin de Burca.

Heb je meer zin in een theatervoorstelling? Bezoek dan eens De Nieuwe Vorst. Dit theater bevindt zich midden in het centrum van Tilburg in een historische villa. De zalen zijn klein en intiem waardoor de bezoekers de acteurs, dansers, schrijvers, filosofen of andere artiesten bijna kunnen aanraken! Het programma is enorm divers en studenten krijgen zeven euro korting op reguliere voorstellingen op vertoon van studentenpas of ID.

Ook Cinecitta biedt studenten veel mogelijkheden voor een geslaagd avondje uit. Van oudsher staat de bioscoop bekend om haar arthouse films en leuke acties. Zo kan de bezoeker iedere maandagavond voor acht euro genieten van een verrassingsfilm. Dit is altijd een premièrefilm die nog niet draait in andere Nederlandse bioscopen en filmtheaters. Maar er is nog veel meer te doen in het monumentale pand aan de Willem II Straat. Je kunt onder andere deelnemen aan verschillende (film)cursussen of luisteren naar een spreker die een diepere laag van een film bespreekt.

Binnen de muren van de universiteit valt er ook genoeg te beleven. Studium Generale organiseert zeer regelmatig uiteenlopende activiteiten. Van muziekconcerten tot lezingen en van debatten tot filmavonden. Het beste van alles? De meeste activiteiten zijn gratis (of voor drie euro) te bezoeken!

Eten en drinken

Iedere dag in de keuken staan om een gezonde maaltijd te bereiden, zit er niet altijd in. Zeker rondom tentamenperiodes is het fijn om het koken aan iemand anders over te laten. Gelukkig hoef je op dat soort momenten als student in Tilburg niet altijd voor fastfood te kiezen. Er zijn genoeg goedkope, gezonde en gevarieerde alternatieven. Op de campus kun je bijvoorbeeld voor een paar euro eten in de Mensa. Hier heb je onder andere de keuze uit een (vegan) warme maaltijd, een vers belegd broodje, een salade of kop koffie.

Daarnaast kun je op de campus terecht bij Ré’s foodtruck. Op maandag tot en met donderdag voorziet hij studenten (en medewerkers) voor een klein bedrag van een (vegetarische) roti of een ander wereldgerecht.

Ré’s Foodtruck. Beeld: Jack Tummers

Woon je niet in Tilburg maar wil je toch wat eten voor je op de trein naar huis stapt? Dan is een maaltijd van Eazie een goed idee. Dit eettentje bevindt zich op het centraal station. Je kunt hier vanaf zeven euro kiezen voor een wokmaaltijd, een poké bowl of een verse wrap.

Ook in het centrum van Tilburg zijn goedkope afhaalgelegenheden te vinden. Zo kun je een verse vegan of vegetarische kant-en-klaarmaaltijd afhalen bij FoodAtelier. Op het menu staan iedere week andere hoofdgerechten, salades, soepen en quiches. Naast hartige gerechten, kun je ook kiezen voor zoete taartjes en bonbons. Een mooie bijkomstigheid? De gerechten zijn veelal biologisch bereid en bevatten geen toegevoegde suikers! De prijzen variëren tussen de vier en negen euro. 

Tot slot is de Couscousbar ook een goedkope en gezonde optie om jouw honger te stillen. Met prijzen vanaf vijf euro worden elke dag volgens klassiek Marokkaanse wijze gezonde en verse gerechten klaargemaakt. 

Een frisse neus

Naast wandelingen door verschillende natuurgebieden zoals de Moerenburg, de Oude Warande, het Wandelbos of het Reeshofbos, kun je in Tilburg nog veel meer doen om een frisse neus te halen. Stijg bijvoorbeeld tot grote hoogten en beklim voor twee euro de Kempentoren in het Spoorpark. Het is een flinke klim, maar het uitzicht over de stad en natuurgebied ‘De Kempen’ mag er zijn.

Wil je varen in de Piushaven? Dan ben je bij de jongens van De Kuierlat aan het goede adres! Tijdens het vaarseizoen kun je voor vijftien euro per persoon een fluisterboot huren. Voor dat bedrag kun je twee uur varen in de Piushaven en het Wilhelminakanaal. De echte waterratten moeten snel zijn, want het vaarseizoen loopt per 1 november af.

Tot slot kun je voor drie euro vijftig midgetgolven bij De Zeven Geitjes. Het bourgondische recreatiebedrijf ligt gelegen in een bosrijke omgeving nabij de universiteit. Ideaal om je hoofd samen met je studiegenoten leeg te maken na een intensief college.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.