Aantal studenten Tilburg University stabiliseert

Tilburg University telt dit jaar nèt geen 20.000 studenten. Daarmee komt er vooralsnog een einde aan de stormachtige groei die de universiteit de afgelopen jaren doormaakte. Het aantal studenten stabiliseert, precies zoals het College van Bestuur het wil.

Beeld: Jack Tummers

Vorig jaar bereikte Tilburg University het hoogste aantal studenten ooit: 20.284 in totaal. Daarmee was het doel bereikt om een middelgrote universiteit te worden. Hier gingen jaren van forse groei aan vooraf. In 2014 telde Tilburg University nog zo’n 12.000 studenten.

Met de magische grens van 20.000 is voorlopig de piek bereikt. In het nieuwe strategisch plan van de universiteit werd al gesteld dat een verdere toename van het aantal studenten geen doel op zich meer is.

Rector Magnificus Wim van de Donk stelde dat Tilburg University wil groeien in betekenis, niet in aantallen. Logisch: de universiteit barst uit zijn voegen en docenten zuchten onder de torenhoge werkdruk.

Landelijke trend

Voor de liefhebbers van exacte cijfers: dit jaar telt de universiteit 19.943 studenten. Daarmee stabiliseert de groei. De bachelorinstroom stijgt nog licht, de afname van het aantal studenten vindt vooral plaats bij de premasters. De reden daarvoor ligt waarschijnlijk bij de gunstige arbeidsmarkt.

Het totaalpercentage ingeschreven internationale studenten is 22,6 procent, waarvan het grootste deel afkomstig is uit Europa. Dit jaar telt de universiteit 4.521 internationals tegenover 4.231 internationale studenten vorig jaar. Een lichte toename dus, maar ook hier stabiliseert de groei.

De stabilisering is een landelijke trend. In het collegejaar 2022 staan er ongeveer 340.000 studenten ingeschreven aan een universiteit. Dit is vergelijkbaar met het vorige collegejaar, blijkt uit cijfers van Universiteiten van Nederland (UNL).

Toch weer stijging?

Of dit de komende jaren zo blijft, is maar de vraag. UNL-voorzitter Pieter Duisenberg gaf al aan dat de studentenaantallen de komende jaren waarschijnlijk weer verder zullen stijgen. En onlangs kondigde het College van Bestuur van TU Delft aan door te willen groeien naar 40.000 studenten. Een voornemen dat door lang niet alle medewerkers met applaus werd ontvangen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.