Tilburgse hoogleraar en studenten in Videoland-serie over de Nieuwjaarsmoord

Tilburgse hoogleraar en studenten in Videoland-serie over de Nieuwjaarsmoord

Wie heeft Marja Nijholt vermoord? Dat onderzoekt burgercollectief Bureau Dupin onder leiding van Peter de Kock, Professor of Practice in data science aan Tilburg University. Hij is initiatiefnemer van het burgercollectief dat zich samen met de politie inzet om oude moordzaken op te lossen. Niet onverdienstelijk: de afgelopen jaren kwamen nieuwe inzichten boven water. Videoland komt nu met een vierdelige documentaireserie.

Beeld: Videoland

De serie volgt enkele medewerkers van burgercollectief Bureau Dupin, waaronder Peter de Kock. Ook studenten van de Jheronimus Academy of Data Science (JADS) werken mee aan het onderzoek en zijn in de serie te zien.

De Nieuwjaarsmoord

Op 1 januari 2012 werd het levenloze lichaam van de Enschedese Marja Nijholt aangetroffen in Oss. In de dagen voor haar dood maakt Nijholt zich grote zorgen om haar veiligheid. Zo schrijft ze aan haar kennissen: ‘vluchteling geworden te zijn’ en dat ze ‘niet meer in Europa kan blijven.’

Waarom ging de Enschedese op oudejaarsdag naar Oss? Is ze vermoord? Of heeft ze zichzelf om het leven gebracht? In de tijd waarin de politie de zaak onderzoekt, lopen alle sporen dood en blijven bovenstaande vragen onbeantwoord. Zij kunnen de oorzaak van Nijholts dood – die al snel bekendstaat als de Nieuwjaarsmoord – niet achterhalen. Het Openbaar Ministerie besluit de zaak op de plank te leggen.

Beeld: Videoland

Burgercollectief

In 2020 wordt de zaak door het burgercollectief Bureau Dupin weer van de plank gehaald. Een groep creatieve onderzoekers (o.a. techneuten, taxichauffeurs, leraren, onderzoekers, kunstenaars en studenten) neemt in dit collectief de tijd om alle aanwijzingen in deze zaak nog eens na te lopen. “Dit in de hoop om tot nieuwe inzichten te komen”, vertelde Peter de Kock eerder aan Univers.

En dat bleek niet onverdienstelijk. Zo ontdekten JADS-Studenten onder andere dat Marja Nijholt hoogstwaarschijnlijk niet één maar twee telefoons in gebruik had. Dat is opmerkelijk omdat dit nog niet eerder in het onderzoek naar voren kwam. De documentaireserie Bureau Dupin is vanaf 27 januari te zien op Videoland.

Het onderzoek van Bureau Dupin is nog in volle gang. Wil je meer weten over het onderzoek? Beluister dan ook de podcastserie ‘De Nieuwjaarsmoord’ en ‘Op het Bureau’ in jouw favoriete podcastapp. Wil je meedenken of heb je tips? Ga dan naar www.bureaudupin.org.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.