Tilburg Young Academy wil verdere uitbreiding promotierecht

Tilburg Young Academy wil verdere uitbreiding promotierecht

Geef het promotierecht aan alle universitair hoofddocenten en universitair docenten. Dat betoogt Tilburg Young Academy in een memo gericht aan de universiteitsraad. Alleen zo wordt een goede begeleiding van toekomstige promovendi gegarandeerd.

Beeld: Univers

Eerder hield Tilburg Young Academy al een pleidooi voor de uitbreiding van het promotierecht bij Univers. Het zogenaamde ius promovendi, het recht om als promotor van promovendi op te treden, was lang voorbehouden aan hoogleraren. Maar die poel is klein en het aantal promovendi groeit. De kwaliteit van begeleiding staat daardoor onder druk.

Met de introductie van een vernieuwd promotiereglement in juni komt de universiteit enigszins aan deze wens tegemoet. Hierin staat dat universitair hoofddocenten het ius promovendi voor onbepaalde tijd kunnen krijgen op voorspraak van de decaan.

Een goede stap voorwaarts, vindt Tilburg Young Academy. Maar het mag best een onsje meer. Het promotierecht moet standaard worden voor universitair hoofddocenten. Voor universitair docenten moet het mogelijk worden om het ius promovendi te ontvangen onder vooraf bepaalde voorwaarden.

Tilburg loopt achter op andere universiteiten

Dat ook niet-hoogleraren het promotierecht mogen krijgen, is in 2017 vastgelegd in de Wet op hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW). Daarin staat dat het ius promovendi uitgebreid mag worden naar iedere universitaire medewerker met een promotiebul op zak.

Van dat recht is door Tilburg University nog maar weinig gebruik gemaakt, concludeert Tilburg Young Academy. Andere Nederlandse universiteiten passen het promotierecht al veel meer toe op niet-hoogleraren, blijkt uit onderzoek.

Inhaalslag

Hoogste tijd dus om een inhaalslag te maken. Volgens Tilburg Young Academy slaagt de universiteit er nu niet in om een ondersteunende werkgever te zijn voor alle universitaire (hoofd)docenten die willen bijdragen aan het begeleiden van toekomstige wetenschappers.

De uitbreiding van het promotierecht is volgens Tilburg Young Academy niet alleen goed voor de kwaliteit van de begeleiding en het welzijn van promovendi. Het draagt ook bij aan het doorbreken van een door mannen gedomineerd systeem. Daarin dragen juniors en vrouwen vaak significant bij aan de begeleiding van promovendi zonder daarvoor credits te krijgen.

Het voorstel van Tilburg Young Academy wordt naar verwachting besproken in de universiteitsraad van november.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.