Opening academisch jaar: ‘Laat het initiatief niet aan Big Tech’

Opening academisch jaar: ‘Laat het initiatief niet aan Big Tech’

Digitalisering stond centraal tijdens de Opening Academisch jaar 2023-2024. Digitalisering in het onderwijs, in het onderzoek en in de samenleving als geheel.

Alexandra van Huffelen, als demissionair Staatssecretaris verantwoordelijk voor Digitalisering, riep de wetenschappen en de publieke sector in haar key note op om het initiatief weer naar zich toe te trekken in een tijd waarin Big Tech vaak leidend is in allerlei nieuwe ontwikkelingen.

Ook waarschuwde zij om kritisch te blijven in de reflectie op de maatschappelijke gevolgen van technologie. Boudewijn Haverkort, decaan van Humanities (TSHD), sloot daarbij aan door alle initiatieven van Tilburg University op dat vlak te benadrukken, van JADS tot MindLabs.

Eredoctoraat

Voor haar onderzoek naar de impact van big en open data in de Open Science beweging, ontving hoogleraar Sabina Leonelli van de universiteit van Exeter een eredoctoraat. Maureen Sie van Humanities was erepromotor.

Kunstenaar Fransje Gimbrère presenteerde het textiele werk Physis, dat een plaats zal krijgen in de hal van Het Koopmans gebouw. De universiteit zette ook verschillende medewerkers in het zonnetje, waaronder het AV-support team. Zij verrichten veel werk achter de schermen ter ondersteuning van het onderwijs en evenementen.

Docent van het jaar is Anke Liefbroer van Theology (TST). Deze jaarlijkse verkiezing wordt mede georganiseerd met studentenfractie SAM om de kwaliteit van het onderwijs te blijven stimuleren en het harde werk van docenten te erkennen.

Afscheid Paulina Snijders

Tot slot nam Hugo Reumkens, voorzitter van het Stichtingsbestuur, afscheid van Paulina Snijders. Zij was vicevoorzitter en lid van het College van Bestuur van Tilburg University. Sinds 1 september zit Snijders in de Raad van Bestuur van het Groningse Universitair Medisch Centrum. Na afloop was er een receptie waar mensen persoonlijk afscheid konden nemen en haar konden feliciteren met de nieuwe functie.

De opening vond plaats op maandag 4 september in de Aula van de universiteit.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.