Israëlisch-Palestijns conflict: ‘Tilburg University kan niet wegkijken’

Israëlisch-Palestijns conflict: ‘Tilburg University kan niet wegkijken’

Het Israëlisch-Palestijnse conflict is een van de meest cruciale mensenrechtenkwesties van deze tijd, schrijft student Rami Fransawi. Eén waarin ook een rol is weggelegd voor Tilburg University, betoogt hij. ‘Ik wil dat het instituut waarvan ik de naam voor altijd met me mee zal dragen, aan de goede kant van de geschiedenis staat.’

Een protest in 2021. Beeld: Rami Gzon / Unsplash

Het is het jaar 2023 en veel gerenommeerde internationale mensenrechtenorganisaties hebben nu vastgesteld dat Israël een apartheidsstaat is. In 2021 bracht Amnesty International een 280 pagina’s tellend rapport uit waarin Israëls misdaad van apartheid tegen de Palestijnen in detail wordt beschreven. Vergelijkbare conclusies zijn bereikt door Human Rights Watch, Bt’selem en verschillende VN-rechtendeskundigen.

Apartheid is echter zeker geen nieuw fenomeen. Zuid-Afrika hield dit systeem van rassendiscriminatie op een beruchte manier in stand tot het begin van de jaren negentig, toen internationale druk de regering van het land ertoe aanzette de apartheid af te schaffen. Deze internationale druk bestond onder andere uit een academische boycot van Zuid-Afrikaanse instellingen vanwege hun medeplichtigheid aan apartheid.

Deze academische boycot vond zelfs hier in Nederland plaats. Nederlandse universiteiten zoals de Vrije Universiteit Amsterdam, de Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Rijksuniversiteit Utrecht en Rijksuniversiteit Leiden waren allemaal betrokken in de jaren zeventig en tachtig bij het verbreken van banden en/of het steunen van anti-apartheidsactivisten en vormden zo de kern van de Nederlandse academische boycot.

Geconfronteerd met een nieuwe crisis van apartheid die sterke gelijkenissen vertoont met die van Zuid-Afrika, is het nog niet te laat voor Nederlandse universiteiten, en voor Tilburg University in het bijzonder, om een principieel standpunt in te nemen tegen de Israëlische apartheid. Tilburg University heeft drie uitwisselingsprogramma’s met Israëlische universiteiten, die allemaal medeplichtig zijn aan de Israëlische apartheid, zoals onder andere is vastgelegd in artikel 5 van de PACBI richtlijnen.

De eerste van deze universiteiten is de Bar-Ilan Universiteit, een instelling die bekendstaat om haar betrekkingen en samenwerkingsverbanden met het Israëlische leger en de veiligheidsdiensten, en om haar studiebeurzen voor oud IDF-soldaten.

Op de tweede plaats staat de Reichmann Universiteit (voorheen IDC Herzliya), een instituut dat is gebouwd boven op een voormalige Israëlische luchtmachtbasis die tijdens de Nakba werd gebruikt om Palestijnse burgers te bombarderen. Deze universiteit nodigt regelmatig vooraanstaande figuren uit de veiligheids- en militaire sector uit om te spreken en reserveert 10% van haar toelatingen voor ervaren soldaten van de Israëlische speciale strijdkrachten.

Tot slot de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem die gebouwd is op illegaal gestolen grond, waar op de campus de militaire programma’s Havatzalot (actieve militaire training) en Talpiot worden aangeboden, en actief samenwerkt met Israëlische veiligheidsdiensten om apartheid af te dwingen.

In ons technologische informatietijdperk is het niet langer mogelijk om te zeggen ‘ik begrijp de situatie in Israël-Palestina niet’ of ‘ik ben niet goed genoeg geïnformeerd’ wanneer bronnen voor iedereen gemakkelijk toegankelijk zijn. Het is om deze reden dat wanneer wij, als studenten en medewerkers van Tilburg University, elke dag toestaan dat onze universiteit medeplichtig is aan de Israëlische apartheid, wij ook medeplichtig zijn.

Het is tijd voor een serieuze discussie over het onmiddellijk beëindigen van onze medeplichtigheid aan deze afschuwelijke en ernstige misdaad. Ik wil dat het instituut wiens naam ik voor altijd bij me zal dragen aan de juiste kant van de geschiedenis staat, bij een van de meest cruciale mensenrechtenkwesties van onze tijd.

Het is altijd goed om in gedachten te houden dat zelfs Hendrik Verwoerd, de voormalige Zuid-Afrikaanse premier en zogenaamde ‘architect van de apartheid’, verkondigde dat ‘Israël, net als Zuid-Afrika, een apartheidsstaat is.’

Rami Fransawi studeert Global Law aan Tilburg University en is mede-oprichter van Palestine Solidarity Tilburg, een groep studenten en medewerkers op de campus van Tilburg University die pleit voor Palestina.

Vertaald door Language Center, Riet Bettonviel

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.