Grondwater geen bedreiging voor boekenarchief Cobbenhagen

Grondwater geen bedreiging voor boekenarchief Cobbenhagen

De gebouwendienst moest afgelopen weken flink aan het werk om het binnendringende grondwater in diverse kelders, souterrains en collegezalen naar buiten te werken. Dat is gelukt, maar dat vocht kan op de lange duur een bedreiging vormen voor boekencollecties en ander archiefmateriaal op de campus.

Het Cobbenhagen-depot. Beeld: LIS

‘Het is een terugkerend probleem, maar er is geen reden tot paniek,’ zegt Pia van Kroonenburgh, afdelingshoofd Brabant-Collectie bij Library & IT Services (LIS), die tijdelijk het woord voert over de wateroverlast in de kelders. Facility Services is meteen aan de slag gegaan in de ruimtes onder Cobbenhagen en heeft het water dat hier en daar op de vloer stond opgezogen.

Wel geschrokken

‘We zijn wel geschrokken, hoor,’ geeft Van Kroonenburgh toe, toen ze vorige week van de berichten over het binnendringende water in het Cobbenhagen-depot hoorde. Daar bevindt zich namelijk een deel van de bijzondere collectie van de universiteitsbibliotheek.

In 2016 was er ook al sprake van vocht dat her en der binnendrong als gevolg van lekkages. Toen zijn de ruimtes onder Cobbenhagen verbouwd, is de collectie gereinigd en tijdelijk extern opgeslagen, meldt Van Kroonenburgh. 

Dit keer komt het water niet van boven maar uit de bodem en lopen vooral ruimtes onder het maaiveld een risico. Dat is een nieuw probleem, veroorzaakt door de vele regenval van de afgelopen maanden. ‘Maar de situatie is onder controle,’ benadrukt Van Kroonenburgh. Als het grondwater gezakt is, kan de gebouwendienst de zwakke plekken in de fundering gaan inspecteren. 

De bibliotheek

De universiteitsbibliotheek heeft geen last van het grondwater. De onderste verdieping van Library ligt niet onder, maar boven het maaiveld. Dus zijn de gebruikerscollecties voor onderwijs en onderzoek en andere bijzondere collecties die daar zijn ondergebracht veilig voor het grondwater. Bovendien zijn deze ruimtes speciaal toegerust voor de opslag van archiefmateriaal. 

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.