Studenten willen nieuwe stemming over langstudeerboete

Fracties in de Tweede Kamer moeten opnieuw stemmen over de langstudeerboete. Dat is nodig nu CDA-lijsttrekker Van Haersma Buma gezegd heeft dat hij van de boete af wil. Althans, dat menen diverse studenten-en jongerenorganisaties waaronder ISO en LSVb. Een stemming betekent dat de Kamer terug moet komen van reces. De VVD liet echter al weten dat de boete niet meteen geschrapt kan worden omdat dit voor een gat in de begroting zou zorgen.

De draai van Sybrand van Haersma Buma tijdens een verkiezingsdebat in Utrecht lijkt het draagvlak voor de boete in de Tweede Kamer weg te vagen. Eerder was het CDA nog voor de boete.

De studentenbonden en jongerenorganisaties vinden het van belang dat de Kamer besluiten gaat nemen en wil haar daarom oproepen om terug te komen van reces. “Als blijkt dat zo`n ingrijpende maatregel niet langer kan rekenen op steun van een meerderheid van de Kamer, is het tijd om te zorgen dat er gestemd wordt over het voortbestaan van de langstudeerboete,” schrijven de organisaties in het persbericht.

De politieke jongerenorganisaties van D66, GroenLinks, PvdA en VVD hekelen samen met CNV Jong en FNV Jong en studentenorganisatie ISO de onzekerheid voor langstudeerders die in september hun studie hervatten. ISO-voorzitter Thijs van Reekum: “Het kan nu zo zijn dat studenten die toevallig in het collegejaar 2012-2013 uitlopen, de boete wel moeten betalen, terwijl studenten die volgend jaar starten niet met een langstudeerboete geconfronteerd worden. De student mag niet de dupe worden van een onzeker politiek klimaat”.

VD-Kamerlid Klaas Dijkhoff zei dinsdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur al dat  zijn partij de boete niet meteen wil schrappen omdat dit een gat in de begroting veroorzaakt.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.