Voer voor VrijMiBo

Wat is een borrel zonder voer voor vrijmibo? Niets! De twee zijn onafscheidelijk: als lintjes op revers, veren in reten, kronen en koningen. De nieuwsweek in vogelvlucht.

Een bevlogen weekje, stiekem. Maandag beleefde onze redacteur en columniste Sylvia Kuijsten de verkiezingsuitslag van vorige week opnieuw. Ze snapt de emotionele achtbaan niet: “De verklaring daarvoor is simpel: ik heb de eeuwige strijd tussen SAM en Front gewoon nooit begrepen. Hun programma’s vol studentenbelangen lijken in veel opzichten op elkaar.” Trek liever samen op: dat scheelt tranen, betoogt Sylvia.

De Landelijke Studentenvakbond, LSVb, reikte dinsdag de ‘Toffe Peer’-award uit: de prijs voor de meest constructieve medezeggenschap beoordeelt door de medezeggenschap zelf. Tilburg University won glansrijk. De ondersteuning vanuit onze universiteit werd geroemd door de prijsuitreikers.

Aanleiding voor ons Amsterdams collegablad Folia om even uit te halen. Grachtengordelredacteur Henk Strikkers vraagt zich af hoe valide de Toffe Peer is: “Een raad vol onvoorbereide makke lammetjes zal nauwelijks een onvertogen woord spreken over zijn bestuur wanneer ze niets bereikt, terwijl een ambitieuze raad met wat kleine toezeggingen geen genoegen zal nemen.” Wij van WC-eend… u snapt ‘m wel.

Doe je onderzoek naar klimaatverandering, haalt je geestesvrucht een belangrijke beleidssamenvatting niet, omdat opkomende economieën de inhoud te gevoelig vinden. Het overkwam de Tilburgse hoogleraar milieueconomie Reyer Gerlag. Hij voelt zich gecensureerd en ziet toekomstige klimaatonderhandelingen somber in: “Er is weinig wil en veel eigenbelang.” En vijf jaar onderzoek down-the-drain.

In een ander geval wordt bijna een decennium noeste arbeid door de plee gespoeld. Jawel: het gedwongen ontslag van Sportcentrumicoon Hans Geerts. Na negen jaar trouwe dienst moet Geerts het veld ruimen voor een andere uitbater. “Ik heb er wel verdriet om gehad, heb mijn hart en ziel er in gelegd. Studenten hebben me altijd jong gehouden.”

Heel Nederland struikelde deze week over Maurice de Hond. Waarom? De Hond haalde het in zijn botte hoofd om te peilen hoeveel van uw medelanders nu eigenlijk minder Marokkanen wilde. Hij werd daarmee ineens in zijn eentje verantwoordelijk voor racisme in Nederland, want zulke dingen vraag je natuurlijk niet. Univers’ eigen Bart Smout snapte er niets van.

Kort nieuws: Paul van Geest is genomineerd voor de titel ‘Theoloog van het Jaar’ en we waren bij de Last Lecture van criminoloog Cyrille Fijnaut. Waarheid en integriteit, daar draait het om volgens de hoogleraar.

Speltip voor vanavond: ontwijk de binnenstad, want daar vindt Tilburg Zingt plaats. Dit is geen openlucht cantus.

Een fijn weekend verder en onthoud: ‘Oranje boven!’

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.