Bussemaker op vingers getikt vanwege studentenstop

De Tweede Kamer heeft zojuist een motie aangenomen om per volgend collegejaar de ingestelde studentenstop bij de technische studies ongedaan te maken. Daarbij moet er een ‘diepgaand onderzoek’ komen naar de verdeling van de kosten bij de universiteiten.

Bij sommige technische studies is een studentenstop (‘numerus fixus’) ingesteld omdat ze het groeiende aantal studenten niet meer aankunnen. Vooral de partijen CDA en VVD vinden dit onwenselijk en ze opperden om desnoods geld weg te halen bij gammastudies: nu de promotie voor techniekonderwijs eindelijk zijn vruchten lijkt af te werpen, willen ze aspirant-techniekstudenten geen nee verkopen.

OCW-minister Jet Bussemaker gaf tijdens het Kamerdebat over de onderwijsbegroting van afgelopen vrijdag nog stellig aan dat ze niet van plan is de technische universiteiten extra te spekken met miljoenen om ze meer capaciteit te bieden. Ze stelde opnieuw dat de TU’s toch al veel meer krijgen dan de andere opleidingen. Bovendien relativeerde ze de problemen: maar 8 van de 58 bètatechnische opleidingen stellen een numerus fixus in en maar 91 studenten zouden hiervan de dupe zijn geweest.

Michel Rog (CDA) nam hier geen genoegen mee: “De minister geeft aan dat er vorig jaar een probleem was voor 91 studenten. Waar hebben wij het dan over? Minister, pak uw koffer, ga naar die universiteiten en regel dat. Als het om 91 studenten gaat, dan kunnen wij dat toch met elkaar oplossen voor het volgende collegejaar?” Hij bracht vervolgens een motie in stemming om een onderzoek in te stellen naar de financiering van de universiteiten en de numerus fixus ongedaan te maken. Die motie werd vanmiddag met een meerderheid aangenomen en dat betekent dat Bussemaker de Kamer in het voorjaar moet informeren over de kosten van verschillende studies en dat er volgend jaar een oplossing komt voor de capaciteitsfixi.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.