Gedraag je in een verkiezingsdebat

Afgelopen maandag, de 6e februari, ben ik aanwezig geweest bij het Tilburg Verkiezingssymposium. Naar aanleiding van het op Univers gepubliceerde artikel over dit symposium, heb ik het volgende geschreven:.

Gisteren, de zesde dag van 2017’s februari, vond het Tilburgs Verkiezingssymposium plaats, georganiseerd door de Tilburg Universiteit. Ik, geïnteresseerde naïeveling dat ik ben, voelde mij natuurlijk aangetrokken een bezoekje te brengen.

Halverwege de vroege, grauwe maandagmiddag parkeerde ik mijn Peugeotje op het parkeerterrein van de universiteit en maakte mijn weg naar “de aula” van gebouw C. Daar eenmaal gezeteld naast bekenden en onbekenden bereidde ik me mentaal voor op wat ongetwijfeld een entertainend maar hopelijk ook educatief politiek steekspel zou worden tussen de vier uitgenodigde politici van respectievelijk CDA, D66, SP en FVD.

Al direct werd mijn aandacht getrokken door Thierry Baudet, lijsttrekker van het alom bekende en controversiële Forum Voor Democratie (FVD), die de toon voor de rest van de middag zette door de lezing van Nanda Oudejans ruw te onderbreken. Oudejans, die een naar mijn mening geweldige lezing gaf over de vluchtelingenproblematiek, was zelf merkbaar met stomheid geslagen, zoals zij later ook duidelijk maakte via haar twitter.

Het afkraken van voorgelegde debat-stellingen was ook iets waar meneer Baudet liet merken niet boven te staan en hij kon het dan ook niet laten om herhaaldelijk in te gaan op de kwaliteit van de vraagstelling van zowel organisatie als vragen uit het publiek, in plaats van, zoals een behoorlijk politicus betaamt, antwoord te geven op de vraag.

Laat me wat dat betreft duidelijk zijn, voor zover Baudet zich gedroeg als politicus ben ik geneigd hem te respecteren. Hij heeft een duidelijk plan met zijn FVD en wist, zij het op een neerbuigende manier, zijn debatstegenstanders keer op keer weerwoord te bieden. Derhalve zou het ook inbreuk maken aan m’n eigen geloofwaardigheid als enigszins bescheiden politiek-fanaat als ik niet zou vinden dat Baudet af en toe een terechte opmerking maakte. Echter doet dat niet af aan het feit dat, naast een compleet gebrek aan economisch-maatschappelijke kennis en realiteitsgevoel, Baudet zich ronduit arrogant en disrespectvol opstelde tegenover zowel mede-politici als organisatie en sprekers (naast het onderbreken van Oudejans’ lezing ging hij zelfs zo ver om de lezing van socioloog Gijs van Loef af te keuren alvorens deze überhaupt begonnen was).

Zo’n man, die zo vol van zichzelf is en zich compleet heeft omringd met “yes-men”, die gewoon niet in staat blijkt een fatsoenlijk debat te voeren, voor zo iemand kan ik werkelijk geen respect opbrengen als persoon. Het is geeneens dat hij me verraste, een simpele globale lezing van zijn twitter-tijdlijn verraadt zijn persoonlijkheid al genoeg. Maar om vervolgens het lef te hebben om alles en iedereen in de academische wereld uit te maken voor “links geïndoctrineerd” is iets wat op z’n zachts gezegd gewoon niet door de beugel kan.

Je hebt je gewoon te gedragen in een verkiezingsdebat,

Groet Sebastiaan CrauwelsLees hier meer over Baudet de hoeder van Holland

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.