Theaterontboezemingen van jonge moslima’s

De nieuwe voorstelling ‘Zeventien’ van Het Zuidelijk Toneel duikt in de persoonlijke leefwereld van moslimmeisjes.

Je verdiepen in de ander. Meer dan ooit lijkt dit de remedie voor de onrustige tijden waarin we leven. Aanslagen, onbegrip en vooroordelen zijn aan de orde van de dag. Religies en gebruiken van over heel de wereld komen tegenover elkaar te staan in onze smeltkroesmaatschappij. Een beetje meer inzicht in de leef- en denkwereld van de ander is op zijn plaats. Een besef dat ook is doorgedrongen in de kunstwereld. Onder aanvoering van artistiek leider Piet Menu heeft Het Zuidelijk Toneel ingezet op meer voorstellingen met een actuele inslag, waarbij ook niet-acteurs worden betrokken. Voorstellingen waarin een nieuwe, frisse kijk op de wereld van de islam wordt geboden. Eén van die eerste voorstellingen is ‘De Man Is Lam’ met theatermaker Lucas De Man. Een theatervoorstelling waarin de mannenwereld van de Nederlander en de moslim onder de loep wordt genomen. Voor deze voorstelling werd ook de hulp ingeroepen van Marcel Poorthuis, hoogleraar interreligieuze dialoog aan de Universiteit van Tilburg die onder meer de gezagscrisis van vaders aankaartte bij Lucas De Man en zijn team.

Maar de andere kant van de medaille, de vrouwenwereld, vraagt natuurlijk ook om een actuele verkenning. Afgelopen weekend ging de voorstelling ‘Zeventien’ in voorpremière in Theater De Nieuwe Vorst in Tilburg. Vijf jonge, in Nederland woonachtige moslimmeisjes vertellen kleine onthullende verhalen en persoonlijke ontboezemingen. Een aantal van deze meisjes is niet als acteur actief. Discussiestof is er voldoende. Op zeventienjarige leeftijd openbaart zich voor de meisjes een tussenwereld waarbij de twee culturen waarin ze leven gaan botsen. Piet Menu benadrukt het belang van deze voorstellingen en de inzet van niet-acteurs. “Ik heb heel sterk het geloof dat als we nieuwe mensen in de zaal willen, dat we ook nieuwe mensen op het podium moeten presenteren die nieuwe verhalen vertellen. De plek van de ander wordt steeds belangrijker, ook bij Het Zuidelijk Toneel. Zo hoorde ik een journalist ooit zeggen: ‘Ik weet dat ik er ben omdat een ander er is.’ Je moet jezelf en je eigen wereldje in twijfel durven trekken.” De wereld van opgroeiende moslima’s fascineert Menu. “Vaak hoor je dat jonge moslima’s het huwelijksleven en partnerkeuze belangrijker vinden dan een eventuele studie of carrière. Hoe zit dat precies, vraag je je dan af? Met deze voorstelling duiken we in de denk- en leefwereld van deze meisjes. Het proces om de jonge speelsters voor ‘Zeventien’ te vinden was langdurig, onder meer via workshops. Uiteindelijk bleken favoriete films en filmscenes een mooi startpunt voor de voorstelling. Het devies was: laat je meevoeren en uitdagen door hun esthetiek en wereld.”

Regisseur Eva Line de Boer ging met de vijf meisjes aan de slag. Aan de voorstelling wordt deelgenomen door Şeyda Bahadin, Elem Çilingir, Sanaz Mohammadi, Tuğçe Yavuz en Ayisha Siddiqi die als enige een acteursopleiding volgt. ‘Zeventien’ is een opvallend montere, spontane voorstelling waarin de jonge moslima’s zonder schroom vertellen over hun opborrelende gevoelens, dromen en twijfels. Aan de hand van navertelde filmfragmenten worden heikele onderwerpen als zelfmoord aangekaart. Soms zijn de discussies te volgen via een audiocommentaar over de boxen, dan weer gaan de speelsters live met elkaar in de clinch over karakteristieke onderwerpen als het verlovingsfeest, sensuele Bollywood-films of het dragen van een hoofddoek. De sfeer is bijzonder vriendschappelijk en je hebt het gevoel of je stiekem even mee mag luisteren tijdens een vrolijk meidenfeestje. Grote rondrijdende kunstkabinetten –waarin onder meer een bed en een verkleedruimte zijn ondergebracht- fungeren als het voortdurend wisselende decor waarin de jonge moslima een deel van hun onbekommerde, caleidoscopische gevoelswereld blootgeven.

‘Zeventien’ is nog te zien tijdens het Theaterfestival Boulevard in Den Bosch, op zaterdag 12 en zondag 13 augustus om 17.00 uur (Verkadefabriek). Daarna gaat de voorstelling van 20 september tot en met 7 december op tournee.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.