Dineren voor het goede doel in de Happietaria

Jezelf verwennen maar tegelijkertijd toch iets doen voor je medemens? Vanaf deze week kan het bij ‘Happietaria’, een pop-up restaurant dat is opgezet door studenten en waarmee geld wordt ingezameld voor het goede doel. Univers nam alvast een kijkje.

Bij binnenkomst denk je eerder aan een gemeenschappelijke bedrijfskantine dan aan een restaurant. En dat is het eigenlijk ook: Happietaria is dit jaar ondergebracht in een verzorgingstehuis waarbij de gedeelde eetruimte van de bewoners tot een tijdelijk restaurant is omgebouwd. Gelukkig is er snel iemand die je vriendelijk naar een tafel leidt zodat je je iets minder verdwaald voelt.

Het restaurant is eenvoudig maar toch professioneel ingericht. Je merkt dat er moeite in wordt gestoken en dat over details wordt nagedacht. Er heerst grote bedrijvigheid in de open keuken en het personeel (dat voornamelijk uit studenten bestaat) is druk bezig alle bestellingen op te nemen. Het pop-up restaurant, dat de komende twee weken is geopend, is het resultaat van meer dan een half jaar intensieve voorbereiding door zeven studenten onder leiding van TiU-student Maarten Fieret. Samen vormt de groep het Happietaria Management Team in Tilburg. Het concept is echter niet nieuw of aan Tilburg gebonden. Sinds 1993 worden deze pop-up restaurants in heel Nederland door studenten opgezet. Dit is de tweede editie in Tilburg.

Voorzitter Maarten Fieret was er de vorige keer ook bij, als vrijwilliger.“Toen ik werd gevraagd of ik dit jaar het initiatief wilde nemen moest ik niet lang nadenken,” vertelt hij. “Ik vind het organisatorische aspect erg leuk maar eigenlijk doe ik het vooral voor het doel dat wij hebben”. De opbrengst van het restaurant dat door 50 vrijwilligers draaiend wordt gehouden gaat naar het goede doel. Dit jaar hoopt de groep 10.000 euro op te halen voor Matia in Oeganda. Matia strijdt voor zelfredzaamheid van lokale imkers, door trainingen te geven en materiaal te leveren. Het opgehaalde geld wordt deels ook gebruikt om een auto mee te financieren, waarmee imkers in afgelegen gebieden bereikt kunnen worden.

Na al deze informatie is het tijd om het eten te proeven. De menukaart is simpel en beperkt maar de prijzen zijn goed betaalbaar. En smaken doet het ook allemaal goed. Hier vind je geen culinaire hoogstandjes, maar de gerechten doen niet onder voor die van een normaal restaurant.

Nieuwsgierig geworden? Happietaria is van 26 januari tot 9 februari 2018 geopend en te vinden in verzorgingstehuis ‘De Bijsterstede’, Energieplein 54 in Tilburg.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.