Tilburg School of Humanities and Digital Sciences zeer verontrust over dreigende bezuinigingen

Tilburg School of Humanities and Digital Sciences zeer verontrust over dreigende bezuinigingen

Vorige week uitten leden van de faculteitsraad van Tilburg School of Humanities and Digital Sciences (TSHD) grote zorgen over de aangekondigde bezuinigingen van het kabinet Schoof. De grootste vraag die hen bezighoudt: komt er een reorganisatie?

Beeld: cottonbro / Pexels

De bezuinigingen komen voort uit het in mei gepresenteerde hoofdlijnakkoord, dat weliswaar nog geen formeel beleid is, maar wel al een grote mate van onzekerheid met zich meebrengt. ‘De Universiteiten van Nederland doen er alles aan om het beleid te beïnvloeden, met als doel de mogelijke bezuinigingen te verzachten,’ zegt directeur bedrijfsvoering van TSHD Jolien Peeters.

Kalm blijven

Tegelijkertijd erkent Peeters dat deze bezuinigingen naar alle waarschijnlijkheid ook TSHD zullen treffen. Intern worden er voorbereidingen getroffen en onderzoeken uitgevoerd om te anticiperen op toekomstig beleid uit Den Haag.

Ze roept op om nu vooral kalm te blijven: ‘Ik weet dat mensen zich zorgen maken, maar we hoeven nu nog niet te handelen. Het faculteitsbestuur blijft de ontwikkelingen nauwlettend volgen. De grootste impact wordt verwacht in 2026 en in de jaren daarna,’ aldus Peeters.

Mogelijke reorganisatie

Een belangrijke zorg binnen de faculteit is een mogelijke reorganisatie, en of deze transparant zal verlopen. De vrees bestaat dat beslissingen achter gesloten deuren genomen gaan worden. Volgens het faculteitsbestuur is gebrek aan transparantie niet de bedoeling.

Wel zal de faculteit vanaf nu voorzichtig omgaan met het invullen van nieuwe vacatures. ‘Het is belangrijk om zorgvuldig te zijn en de veerkracht van onze faculteit te behouden,’ aldus Peeters.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.