Zo kan het ook

Het loopt uit de hand aan de Universiteit Leiden. Daar organiseerde de studievereniging van Sterrenkunde, Natuurkunde en Informatica een maffia-themafeest: Festa Sicilia. Dat riep weerstand op bij Italiaanse promovendi. Zij vonden het thema ongepast. De maffia is namelijk niet iets waar je grappen over maakt. Bovendien is het beledigend voor Italianen, want de maffia opereert niet alleen in het zuiden van Italië, maar ook in grote delen van Noord-Europa. De studievereniging schetst dus een verkeerd beeld. Zo ontstond dus een groepje Italiaanse promovendi dat niet blij was met het feestje van de studievereniging.

Als je dat leest denk je: er komt gedoe. Een studievereniging organiseert een onschuldig feestje. Het heeft een keer niets met #metoo of racisme te maken. Toch is er weer een groep die zich beledigd voelt. Waar gaat het over? Het is je reinste mierenneukerij. Een non-existentieel probleem wordt gepromoveerd tot Probleem! Alsof de studenten van Sterrenkunde, Natuurkunde en Informatica nu ineens met zijn allen lacherig gaan doen over de maffia, of het enkel linken aan Italië. Kortom: fakkels en hooivorken om de doorgeslagen politieke correctheid van de universiteit te verjagen.

Maar dat gebeurde niet. De Italiaanse promovendi spraken eventjes met de studievereniging en legden beleefd uit waarom ze het thema niet zo’n goed idee vonden. De studievereniging begreep de promovendi. Zo hadden ze het nog niet eerder bekeken. Binnen vijf minuutjes was het geregeld. Het thema van het feestje werd veranderd in het algemene thema ‘Italië’. Door die verandering werd het feestje niet minder leuk. Het leek wel alsof iedereen tevreden was.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.