Prinsjesdag 2023 gaat over armoedebestrijding. Hoe is het om in armoede te leven?

Prinsjesdag 2023 gaat over armoedebestrijding. Hoe is het om in armoede te leven?

Het is Prinsjesdag, een belangrijke dag voor alle Nederlanders. Wie gaat er financieel op vooruit, wie levert in? Armoedebestrijding is dit jaar hét thema. Hoe is het om in armoede te leven? Hoe ziet armoede er uit en wat kun je ertegen doen? Lees daarover deze interviewserie die Univers in 2021 maakte.

Natasja Verhoeven-van Rooij. Beeld: Dolph Cantrijn

Natasja wil een kledingbank opzetten: ‘Ik heb een slaapkamer vol met dozen, maar het lukt niet’

Natasja Verhoeven-van Rooij heeft een man, twee zoontjes van tien en drie en een enorme schuld. Een bewindvoerder doet de financiën. Ze blijft echter niet bij de pakken neerzitten. De afgelopen jaren heeft ze met man en macht geprobeerd om een kledingbank op te zetten voor anderen die het ook moeilijk hebben. Het lijkt een onmogelijke opdracht. Lees het interview met Natasja Verhoeven-van Rooij.


Wiemer Salverda. Beeld Ton Toemen

Armoede in Nederland sterk toegenomen: ‘Aan de onderkant staan mensen al tientallen jaren stil’

In Nederland lijkt de armoede al jaren te dalen. Maar de officiële cijfers geven een vertekend beeld, blijkt uit onderzoek van emeritus-hoogleraar Arbeidsmarkt en Ongelijkheid Wiemer Salverda. Mensen aan de onderkant van de samenleving staan al tientallen jaren stil, terwijl de rest er hard op vooruitgaat. Ook op de arbeidsmarkt. Lees het interview met Wiemer Salverda.


Meike Reusken. Beeld Ton Toemen

Promovenda Meike helpt voedselbanken: ‘Ik hoop dat voedselbanken in de toekomst minder gaan over armoede en meer over voedselverspilling’

Door het magazijn iets anders in te delen, of door het aantal klanten beter te voorspellen, kan een lokale voedselbank nog meer voedselpakketten uitdelen. Meike Reusken, data-analist en promovenda bij het Zero Hunger Lab van Tilburg University, verbetert met haar onderzoek de logistieke processen bij de Nederlandse voedselbanken. Een gesprek over drijfveren, vrijwilligerswerk en voedselverspilling. Lees het interview met Meike Reusken.


Dick van Engelen, Robin van Woensel, Marion van den Heuvel (vlnr). Beeld Ton Toemen

Generatiearmoede doorbreken: ‘Chaos in het hoofd betekent meestal ook chaos in het huis’

Kinderen die opgroeien in armoede komen als volwassene vaak in een vergelijkbare situatie terecht. Die vicieuze cirkel willen Tilburgse wetenschappers doorbreken in het project De Sterkste Schakel. Door gebruik te maken van neuropsychologische inzichten en intensieve begeleiding helpen ze ouders grip te krijgen op de toekomst. Te beginnen in de gemeente Waalwijk. Lees het interview met Dick van Engelen, Robin van Woensel en Marion van den Heuvel.


Jolanda Crucq. Beeld: Dolph Cantrijn

Jolanda wordt genekt door haar eigen lichaam: ‘Zonder klachten zou ik meer dan zestig uur werken’

Dure medicijnen en hoge zorgrekeningen, het levert Jolanda Crucq regelmatig stress op. Ze is mantelzorgster voor haar zoon Danny met wie ze samen onder één dak woont. Dat haar uitkering vijf jaar geleden werd gekort, maakt haar financiële situatie er niet makkelijker op. Maar het weerhoudt haar er niet van om te doen wat ze het liefste doet: het helpen van anderen. Lees het interview met Jolanda Crucq.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.