Univers-illustrator Bas van der Schot wint voor de derde keer de Inktspotprijs

Univers-illustrator Bas van der Schot wint voor de derde keer de Inktspotprijs

Cartoonist en Univers-illustrator Bas van der Schot is bekroond met de Inktspotprijs 2023. Zijn cartoon Extinction Rebellion, een tekening van een ijsbeer die zichzelf heeft vastgelijmd aan een ijsschot, is uitgekozen als beste politieke prent van het jaar.

Inktspotprijs 2023. Extinction Rebellion, de winnende cartoon van Bas van der Schot

De tekening werd op 28 oktober 2022 gepubliceerd in de Volkskrant. Dit was drie dagen nadat een klimaatactivist zichzelf vastlijmde op de tafel bij de talkshow Jinek. Het televisiemoment ging in korte tijd viraal en was een inspiratiebron voor de cartoon van Van der Schot.

Juryrapport

In het juryrapport staat dat de tekening ‘op originele wijze het gevoel van machteloosheid’ uitbeeldt. Een slachtoffer van de opwarming van de aarde wordt volgens de jury een ‘tragikomische activist’ wanneer hij het ‘wapen’ van klimaatactivisten zelf toepast. Daarnaast vindt de jury dat de cartoon ‘eenvoudig, fris van kleur en bedrieglijk gemoedelijk is.’

Van der Schot won de Inktspotprijs twee keer eerder: in 2002 en 2014. Hij is daarmee geen recordhouder. Cartoonist Peter van Straaten won de prijs zelfs vijf keer.

De bijbehorende Inktspot-tentoonstelling is na Nieuwspoort onder andere te zien in: Bibliotheek Den Haag, Centrale Bibliotheek Amsterdam (OBA), Ton Smits Huis in Eindhoven en Concordia in Enschede.

Univers-cartoons

Aangezien we trots zijn op onze collega, die ook voor Univers regelmatig mooie illustraties maakt, delen we graag nog een aantal van onze eigen favoriete cartoons van zijn hand.

Uit: Een nieuw pensioenstelsel: hoe ziet dat eruit en blijft er nog wat over voor jongere generaties? Beeld Bas van der Schot
Uit: What is being done about the gender cum laude gap among PhDs? Beeld: Bas van der Schot
Uit: Divers? Waarom je geen bontkragen op de campus ziet Beeld: Bas van der Schot
Uit: Ontmanteling van de Tilburgse promotiefabriek Beeld: Bas van der Schot
Uit o.a.: Beurspromovendi winnen hoger beroep van UMC Groningen Beeld: Bas van der Schot
Uit o.a.: Vele tientallen leerstoelen krijgen geld van stichtingen en instanties Beeld: Bas van der Schot

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.