Voer voor VRIJMIBO

Vrijdagmiddag. De zon schijnt, het terras roept. Een mooi moment om tijdens het borrelen de afgelopen week nog eens door te nemen. Als steuntje in de rug: de nieuwsweek van Univers in sneltreinvaart.

Ondanks de warme temperaturen hangt de kou nog in de lucht. Het sociaal leenstelsel is een feit en daar worden studenten niet vrolijk van. Maandag meldde Univers dat de petitie ‘Stop het leenstelsel‘ al meer dan 15.500 keer is ondertekend. Inmiddels staat de teller op meer dan 21.200. Zal het Jet Bussemaker op andere gedachten brengen? Waarschijnlijk niet, maar de boodschap is duidelijk.

Het geld dat wordt bespaard met het sociaal leenstelsel, wordt direct geïnvesteerd in het hoger onderwijs. Dat heeft Jet in ieder geval beloofd. Maar volgens de Tiburgse hoogleraren Frank Cörvers en Marc van der Meer verdienen onderwijzers op basisscholen en middelbare scholen ook een extraatje. Om de kwaliteit van het lerarenkorps te verbeteren, moeten de salarissen omhoog.

Meer geld dus, in plaats van minder. Ook Hans Clevers, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, voorziet een sombere toekomst als de geldkraan steeds verder wordt dichtgedraaid. Een hele generatie dreigt voor de wetenschap verloren te gaan door de bezuinigingen op onderzoek, meent Clevers.

Maar goed. Genoeg gesomberd. Er viel ook nog wat te feesten, want student Liberal Arts & Sciences Marianne Lalande won met haar verhaal over de stad Tilburg de verhalenwedstrijd van Univers en Academic Forum. Wil je weten hoe de stad van haar dromen eruit ziet? In de nieuwe Univers kun je haar verhaal lezen.

Wat ook prettig is: je data ergens opbergen waar de NSA er niet meteen bovenop zit. Medewerkers van Tilburg University kunnen nu hun data opslaan op SURFdrive, een Cloud Server die alleen voor het Hoger Onderwijs toegankelijk is. Dit in tegenstelling tot een dienst als Dropbox, waarbij de provider in Amerika zit en de NSA zo kan meekijken. Scheelt weer een hoop paranoia en aluhoedjes.

Waar je als vrouw makkelijk paranoïde van wordt: de hoeveelheid mannen bovenop de apenrots. Daar moet toch echt iets aan veranderen, vindt ook onze universiteit. Het streven: in 2017 moet een kwart van de hoogleraren in Tilburg vrouw zijn. Ook moet veertig procent van de universitaire hoofddocenten vrouw zijn, twee van de vijf de decanen en één lid van het College van Bestuur. Om dit te bereiken wordt er 39.000 euro geïnvesteerd.

Voor de vrijdagmiddagborrelaars die graag discussiëren over ongelijkheid raden we ten slotte dit artikel aan. TiU-wetenschappers Hans Siebers en Gabriël van den Brink gingen voor Univers met elkaar in discussie over discriminatie in Nederland. Genoeg gespreksvoer om de komende uren door te komen! En mocht je gezelschap onverhoopt toch stilvallen, sla dan gewoon met de vuist op tafel en roep: ‘Dat verdomde sociaal leenstelsel!’ Gegarandeerd dat je weer even vooruit kan.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.