Voer voor VRIJMIBO

Goed, we hebben een loodzwaar weekend voor de boeg. Want het wordt dan wel prachtig terrasweer, we missen wel een uurtje slaap. Tijd voor een energiestoot: de Voer voor VRIJMIBO.

Als het weekend net zo druk wordt als afgelopen week, dan staat ons wat te wachten. De campus en academische wereld stonden weer bol van het nieuws. Er waren fitties, er was een polemiek en er werd gerecenseerd door Univers. En ondertussen meanderde de nieuwsstroom over de aanstaande verkiezingen op de campus gewoon lekker door.

En wat wel handig is, met dat uurtje minder slaap: productiviteit is geschrapt als criterium voor onderzoek van wetenschappers. Minister Bussemaker nam het nieuwe Standard Evaluation Protocol 2015-2021 (SEP) van KNAW, NWO en de VSNU in ontvangst. Het protocol legt de nadruk op de kwaliteit van het werk van wetenschappers; ‘productiviteit’ is niet meer als apart beoordelingscriterium opgenomen. Minpuntje is wel dat dit pas vanaf 2015 geldt, dus komend weekend hebben we er niks aan.

Waar single studenten en medewerkers wellicht wel wat aan hebben is het algorimte dat Harvard bedacht voor het ontmoeten van een geliefde. Drie vragen hoef je slechts te beantwoorden.
Ons vermoeden is dat Stéphanie van Gulijk meer vragen heeft beantwoord voor het behalen van haar BKO-certificaat en daarom feliciteren we haar van harte! De docente bij Tilburg Law School kreeg deze week het honderdste certificaat van de rechtenfaculteit uit handen van RM Philip Eijlander. Meer rechtennieuws: morgen wordt het 200-jarige bestaan van onze grondwet gevierd. Wij spraken met Jurist Gert-Jan Leenknegt over het fundament onder onze rechtstaat.

Iets heel anders: tijdens de commissie Financiën van afgelopen week ging het over de ratio student/staf. Ofwel de vraag: hoeveel wetenschappelijk personeel is nodig per honderd studenten. Er werd pittig over gediscussieerd.

Maar waarover altijd gediscussieerd mag worden (wat ons betreft) zijn de stromen vluchtelingen die het Europese vasteland proberen te bereiken. De reis, de ontvangst: het is vaak mensonterend. Univers interviewde Conny Rijken, universitair hoofddocent bij Intervict en gespecialiseerd in de aanpak van mensenhandel. Zij is helder: “Europa moet verantwoordelijkheid nemen voor vluchtelingen”.

Misschien goed om daar eens over na te denken, als we zondag en massa klagen over een uurtje korter slapen? Of als de voetbal/hockeytrainer je weer staat uit te foeteren omdat je een uur te laat bent, zoals ieder jaar de sufferds van deze wereld overkomt?

Think about it!

Goed weekend iedereen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.