Vierde week protestkamp: laatste nacht op campus

Er staan tenten op de campus van Tilburg University. Omdat het universiteitsbestuur niet volledig tegemoetkomt aan de eisen van Palestine Solidarity Tilburg, blijft de actiegroep zitten in hun tentenkamp. Het is de vierde week van het protestkamp. De actiegroep laat weten van de campus te vertrekken.

De demonstranten houden een wake. Beeld: Univers

Dit liveblog is gesloten. Er staat geen tentenkamp meer op de campus. De demonstranten van Palestine Solidarity Tilburg hebben hun spullen gepakt. De Adviescommissie Samenwerkingsverbanden gaat zich de komende tijd buigen over samenwerkingen met Israëlische partners.


Donderdag 13 juni 22.28u

Wake op de campus

De avond wordt afgesloten met een wake. De demonstranten hebben zo’n 200 kaarsjes opgestoken ter nagedachtenis aan Palestijnse burgerslachtoffers. De lichtjes staan in een groot vierkant opgesteld, op het kruispunt tussen het Warandegebouw, Goossens en de bibliotheek.

Iedereen die nog iets kwijt wil krijgt de gelegenheid om iets te zeggen. Het kampement wordt dadelijk afgebroken. Sommige demonstranten zullen nog een paar uur op de campus blijven. Morgen is het tentenkamp weg.


Donderdag 13 juni 21.43u

PST-voorman: ‘Laatste nacht op campus’

In een speech deelt PST-voorman Rami Fransawi mee dat dit de laatste nacht is op de campus. De actiegroep wil het wekenlange protest eindigen met een ondertoon van ‘hoop en optimisme.’ Morgen vertrekken ze.

Maar, vertelt Fransawi, ‘Hoewel we weggaan, zullen we niet rusten.’ Ook laat de voorman weten trots te zijn op alles wat de demonstranten hebben bereikt. Nu gaan de demonstranten nog een laatste protestmars houden over de campus.

Beeld: Univers

Donderdag 13 juni 21.27u

Dansen en eten

De avond valt. De avondvierdaagse is helemaal vertrokken van de campus. Er zijn meer mensen in het tentenkamp dan anders. Toch is het rustig: samen avondeten, dansen in een kring, luisteren naar poëzievoordrachten. De demonstranten hebben er een behoorlijke avondvulling aan, maar het is anders dan bij eerdere protesten niet escalerend.


Donderdag 13 juni 19.03u

Protestborden en fruit

Het protest op de campus is weer aangezwengeld. Aan het begin van de ‘avond voor Gaza’ doorkruist een lange stoet van ouders met kinderen de campus voor de avondvierdaagse. De demonstranten zijn in het tentenkamp te vinden, waar ze protestborden en -doeken maken. Ook hebben ze fruit uitgedeeld aan langslopende kinderen. Inmiddels is het rustig, op het programma staat nu eerst een gastcollege door rechtswetenschapper Michiel Bot.

Demonstranten in het tentenkamp. Beeld: Univers

Woensdag 12 juni 15.16u

Een avond voor Gaza

Het is al een aantal dagen rustig in het tentenkamp. Ook vandaag staat er niets op de planning. Toch dooft het verzetskaarsje niet langzaam uit. De demonstranten zijn zich aan het voorbereiden op een nieuwe actie, vertelt PST-voorman Rami Fransawi. ‘We zijn achter de schermen druk bezig met de voorbereidingen voor een groot evenement dat donderdagavond plaatsvindt.’

De actievoerders nodigen studenten, medewerkers en alumni van Tilburg University uit voor een avond vol kunst, lezingen, herdenkingen en verzet. ‘Een avond die volledig in het teken staat van solidariteit met Gaza, waarmee we nogmaals aan iedereen duidelijk maken waarom wij hier zijn. Samen zullen we als gemeenschap de Palestijnse cultuur en het verzet hooghouden.’

Het evenement ‘An evening for Gaza’ vindt donderdag 13 juni van 18.00 tot 22.00u plaats in het kampement.


Dinsdag 11 juni 15.59u

Weer in gesprek met de rector

Na alle ingezonden brieven en reacties via de media, was er deze middag weer een bijeenkomst van de rector met Palestine Solidarity Tilburg. Ze hebben gesproken over de open brief van afgelopen zaterdag, waarin de Nederlandse universiteiten stellen de banden met Israël niet zomaar te verbreken.

Ook de rol van de Adviescommissie Samenwerkingsverbanden kwam ter sprake, vertelt PST-voorman Rami Fransawi. ‘We hebben gevraagd welke opdracht de commissie meekrijgt. De rector liet weten dat de commissie de opdracht deze week zelf bekendmaakt.’

De rust in het kamp, en op de campus, houdt nog altijd aan. De actievoerders hebben zelf nog tentamens, vertelt Fransawi. Donderdag staat er weer iets op het programma: dan organiseert PST ‘een avond voor Gaza’, met speeches en muziek.

Het is rustig in het tentenkamp, dinsdag 11 juni. Beeld: Univers

Maandag 10 juni 18.49u

Tilburg University: ‘Wij wegen onze banden zorgvuldig’

De brief van de rectoren in dagblad Trouw heeft tot de nodige commotie geleid onder demonstrerende studenten. In een statement op de website onderstreept Tilburg University dat de onafhankelijke Adviescommissie Samenwerkingsverbanden gewoon haar werk blijft doen.

Ook blijft de universiteit haar samenwerkingen kritisch bekijken. Het advies van de commissie zal nog steeds bestudeerd en gewogen worden door het College van Bestuur. Het lijkt er dus op dat niet definitief is besloten alle banden met Israëlische partners zonder verdere discussie aan te houden.

In de brief onderstrepen de rectoren het belang van academische vrijheid. Daar voegen ze aan toe dat die niet kan bestaan zonder academische verantwoordelijkheid. ‘Bij Tilburg University uit deze academische verantwoordelijkheid zich in het transparant zijn over samenwerkingen en het zorgvuldig willen wegen van de implicaties van die samenwerkingen,’ aldus het statement.

De adviescommissie is door het College van Bestuur verzocht ‘om zich met prioriteit te buigen over de samenwerkingen met Israëlische universiteiten.’

Lees het volledige statement: Academische vrijheid en academische verantwoordelijkheid


Maandag 10 juni 11.57u

PST: ‘Laffe reactie Wim van de Donk’

In een gezamenlijke brief lieten de Nederlandse universiteiten vorige week weten hun banden met Israël niet te verbreken. Palestine Solidarity Tilburg (PST) veroordeelt ‘de laffe reactie’ van rector Wim van de Donk, schrijven ze in een brief.

Ook zegt de actiegroep verontwaardigd te zijn dat er na maandenlange onderhandelingen een eenzijdig besluit is genomen. PST betreurt het dat de ‘studenten en medewerkers die achter Palestina staan de boodschap van hun universiteit krijgen dat hun mening er niet toe doet.’

PST neemt het Van de Donk kwalijk dat hij zich achter het gezamenlijke statement schaart en ‘niet meer namens Tilburg University en zijn eigen academische gemeenschap spreekt’. Ook wordt de Adviescommissie Samenwerkingsverbanden volgens de demonstranten op deze manier buitenspel gezet.

De actiegroep beraadt zich op nieuwe acties.


Maandag 10 juni 10.36u

Banden blijven intact

Nederlandse universiteiten, inclusief Tilburg University, zijn niet van plan om de samenwerking met Israëlische universiteiten en instellingen te verbreken. Dat stellen zij gezamenlijk in een open brief die in dagblad Trouw is gepubliceerd.

De academische vrijheid staat voor universiteiten voorop. ‘De vrijheid om te kunnen onderzoeken, na te denken en te debatteren, ook als dat schuurt met onze en andermans diepste overtuigingen.’ Een cordon sanitaire om Israëlische wetenschappers vinden de universiteiten daarom niet verstandig.

Lees het hele bericht: Nederlandse universiteiten verbreken banden met Israël niet


Donderdag 6 juni 13.00u

Geen bezetting

De demonstranten hebben na de toespraak in de universiteitsraad een korte mars gehouden over de universiteitslaan. Het tentenkamp werd al snel weer bereikt. Daarmee lijken de belangrijkste acties voor vandaag er op te zitten. Er is geen sprake van een bezetting, de rust op de campus houdt aan.


Donderdag 6 juni 11.49u

Demonstranten bij universiteitsraad

Twee studenten van Palestine Solidarity Tilburg (PST) zijn op uitnodiging aanwezig bij de universiteitsraad. Voorman Rami Fransawi spreekt de aanwezigen kort toe over de eisen van PST, met name het verbreken van de banden met Israëlische universiteiten.

Fransawi benadrukt dat de Israëlische universiteiten niet alleen de oorlog steunen, maar ook banden hebben met het militair-industrieel complex. Wat er in Gaza gebeurt is een genocide en steeds meer partijen wijzen daarop, aldus Fransawi. Daarom moet Tilburg University alle banden met Israëlische partners openbaar maken en verbreken.

De adviescommissie die de universiteit heeft ingesteld, leidt volgens de demonstranten alleen maar tot uitstel, terwijl er volgens hen meer dan genoeg bewijs op tafel ligt dat hun eisen ondersteunt. Daarom wordt de universiteit nogmaals opgeroepen om de banden met Israëlische partners direct te verbreken.

Voorzitter Hans Haans bedankt de demonstranten voor hun aanwezigheid en zegt toe dat hun eisen verder besproken worden door de leden van de universiteitsraad. De demonstranten vertrekken weer en de vergadering wordt hervat.


Donderdag 6 juni 10.25u

‘Medeplichtig aan genocide’

‘Waarschuwing! Dit bedrijf is medeplichtig aan genocide.’ Drie rood-witte stickers met die boodschap hingen vanochtend vroeg op het raam van rector en collegevoorzitter Wim van de Donk. Het protest op de campus houdt aan, al zijn de stickers inmiddels verwijderd en is het rustig. Van een eerder aangekondigde bezetting van de kamer van de rector is nog niets te merken.


Woensdag 5 juni 17.02u

Muziek in de muzentuin

Vandaag zijn de demonstranten van Tilburg University op bezoek bij de buren. Studenten van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten (FHK) houden een evenement in de Muzentuin. De hele dag kunnen studenten van Fontys daar terecht om hun solidariteit aan Palestina te tonen. De demonstranten van Tilburg University zijn er op uitnodiging.

Medeorganisator en Fontys-student Mazen is ook aanwezig. ‘Door het laatste nieuws over Gaza hadden veel studenten de behoefte om iets te doen. Wij zijn allemaal kunstenaars, dus willen we laten zien dat je ook op een vredige en artistieke manier kan protesteren.’

Echt lekker lenteweer is het nog niet, en dat valt te merken aan de opkomst. In totaal staan er zo’n twintig studenten verpreid over het terrein. Er wordt muziek gespeeld en er is een knutselkraam. Het evenement eindigt om tien uur ’s avonds.

Students in Solidarity with Palestine in de Muzentuin. Beeld: Univers

Woensdag 5 juni 10.17u

Weer checkpoint bij parkeerplaats

Vanochtend om 08.30 uur hebben de demonstranten kort bij de ingang van het Simongebouw gestaan. Ze wilden met docenten en wetenschappers die naar binnen liepen spreken over de eisen van Palestine Solidarity Tilburg.

Ook hielden de demonstranten weer een checkpoint-actie bij de ingang van de parkeerplaats aan de Warandelaan. Ze blokkeerden de weg met een partytent en spandoek. Voordat automobilisten verder mochten rijden, werden ze gevraagd zich te identificeren en kregen ze een folder onder de ruitenwissers gestopt. De checkpoint-actie moet medewerkers een indruk geven van wat Palestijnen dagelijks meemaken als ze naar een universiteit willen.

Medewerkers die de actie heel vervelend vonden, kregen vrije doorgang. Anderen toonden sympathie. ‘Ik schrok even, want ik wist niet wat er aan de hand is,’ zegt een medewerker. ‘Maar ik heb er respect voor.’

Demonstranten houden een checkpoint bij de ingang naar de parkeerplaats. Beeld: Univers

Woensdag 5 juni 09.53u

Niet zwichten voor protesten

Moet Tilburg University tegemoet komen aan de eisen van de demonstranten? De regering moet er bij universiteiten en hogescholen op aandringen om de banden met Israëlische instellingen niet te verbreken onder druk van demonstranten, vindt een rechtse meerderheid in de Tweede Kamer.

Lees het volledige bericht hier: Zwicht niet voor demonstraties, zegt Tweede Kamer tegen onderwijsbestuurders


Dinsdag 4 juni 13.01u

Dagelijkse protestmars

De dagelijkse protestmars van de Albert Heijn op het Professor de Moorplein naar het kampement zit er weer op. Net zoals gisteren vertrokken de protestanten om 12.30 uur. Gisteren eindigden ze de mars op de bibliotheekbrug, dat is vandaag niet het geval. De demonstranten zijn weer terug in het kamp.


Dinsdag 4 juni 11.26u

Poging tot bezetten kamer rector

De demonstranten wilden vanochtend de kamer van de rector binnendringen om daar te blijven zitten totdat ze verwijderd zouden worden. Het liep anders: de rector was er niet, de deur was op slot en de demonstranten trokken onverrichter zake terug naar het kampement.

Donderdag willen de demonstranten een nieuwe poging wagen om de kamer van de rector te bezetten, vertelt PST-woordvoerder Kevin de Winne aan Univers. De demonstranten overleggen vandaag over een mogelijk plan b als het dan weer niet lukt. ‘Ons doel blijft om druk te zetten op het College van Bestuur en dan met name op rector en collegevoorzitter Wim van de Donk,’ aldus De Winne. ‘Hij is toch de trotse vertegenwoordiger van Tilburg University.’

De Winne verwijst naar de universiteit van Gent, die wél de banden met Israëlische universiteiten gaat verbreken. ‘Het kan dus.’

In Nijmegen hebben pro-Palestijnse demonstranten eerder de kamer van de rector ingenomen. De Nijmeegse rector verliet daarop zijn kantoor, waarna de studenten zich vermaakten met yoga-oefeningen en het eten van chocolaatjes. Na twee uur gingen ze uit eigen beweging weer weg.


Dinsdag 4 juni 11.00u

Herrieprotest in CUBE

Een speaker met oorlogsgeluiden, daarmee trekken de demonstranten kort door het CUBE-gebouw. Meestal worden de gebouwen op de campus gesloten voor de demonstranten, maar nu is het ze toch gelukt om met speakers binnen te komen. Het herrieprotest duurt kort maar leidt tot irritatie bij studenten die tentamens hebben of studeren.


Maandag 3 juni 15.09u

‘Really Wim?’

Uitspraken van rector Wim van de Donk kunnen op weinig begrip rekenen van actiegroep PST. In een gesprek met Omroep Tilburg licht rector Wim van de Donk de opstelling van de universiteit toe: ‘Juist omdat we een universiteit zijn, we zijn niet een staat, we zijn geen politieke organisatie, willen wij maximaal bevorderen dat we in gesprek blijven. Ook in moeilijke tijden.’

Op de stelling van de actievoerders ‘dat de universiteiten waarmee Tilburg University een uitwisseling heeft ook in dienst staan van het Israëlische leger,’ antwoordt Van de Donk: ‘Nee, dat gaat te ver.’

In een reactie op dit interview plaatste PST dit weekend een cynisch commentaar op Instagram: ‘Really Wim?’ gevolgd door een aantal wervende video’s van universiteiten in Israël, waarin een link wordt gelegd tussen studenten van de bewuste universiteiten en het Israëlische leger. De boodschap van PST lijkt duidelijk: ‘Er is genoeg bewijs voor de relatie tussen de universiteiten en het leger, om alle banden met de universiteiten door te knippen.’


Maandag 3 juni 14.25u

Weer op de brug

De demonstranten staan weer op de brug naar de bibliotheek. Lange witte doeken hangen tot aan de grond. Daarop zijn de namen te lezen van overleden Palestijnen, die ook door een megafoon worden opgelezen. In totaal zijn het er nu 722, de teller loopt sinds eind april. Kom in actie, universiteit, luidt de booschap van Palestine Solidarity Tilburg, en verbreek de banden met Israëlische partners.


Maandag 3 juni 13.12u

Geluid van bombardementen

Zeker twintig mensen lopen mee in de mars. De demonstranten hebben een geluidsbox bij zich waarop luide bombardementen te horen zijn. Ook dragen ze lange doeken met namen van omgekomen Palestijnen erop: in de afgelopen week zijn daar volgens PST zeker 300 namen bijgekomen.

De stoet trekt veel bekijks. De reacties van omstanders wisselen, sommigen kijken verstoord, anderen lachen. Beveiliging begeleidt de mars. Er lopen ruim zes beveiligers mee met de stoet, waarvan er vier extra zijn ingezet.

Het tentenkamp wordt niet meteen bereikt. Eerst lopen de demonstranten de brug naar de bibliotheek op. De deuren van de UB gaan dicht, tot ergernis van studenten die niet naar binnen of buiten kunnen. ‘Ik denk dat de demonstranten hiermee sympathie verliezen,’ zegt een student.

Het is van korte duur. Na enkele minuten vertrekken de demonstranten, ze willen niet dat studenten teveel hinder ondervinden van hun acties. De deuren van de bibliotheek gaan weer open, daarmee is de protestmars rond.

Beeld: Univers

Maandag 3 juni 12.44u

Kleinschalig protest

Een groepje van zo’n 15 demonstranten heeft zich verzameld voor de Albert Heijn aan de rand van de campus. Zij gaan een protestmars lopen, over de universiteitslaan terug naar het tentenkamp. De mars markeert het begin van een nieuwe week protest, zegt PST-woordvoerder Kevin de Winne.

Vooralsnog is het protest kleinschalig en rustig. Of hiermee de toon wordt gezet voor deze derde week van het protestkamp, of dat er toch nog ‘escalaties’ volgen, zal moeten blijken.

Beeld: Univers

Maandag 3 juni 11.40u

Protestmars op de campus

Iedere dag een protestmars, dat is hoe demonstranten van Palestine Solidarity Tilburg de derde week van hun protestkamp gaan invullen. Om 12.30 uur verzamelen de demonstranten zich bij de Albert Heijn aan het Professor de Moorplein. Van daar zijn ze van plan om naar het tentenkamp nabij de universiteitsbibliotheek te lopen.

Met hun protest vragen de protestanten onverminderd aandacht voor de situatie in Gaza, en brengen ze hun eisen onder de aandacht. PST wil dat de universiteit de banden met Israëlische partners volledig openbaart en verbreekt. Ook wil de actiegroep dat er geen politie wordt ingezet tijdens het protest op de campus.


Donderdag 30 mei 18.47u

Einde bijeenkomst

De bijeenkomst verloopt in goede sfeer. Ondanks onvrede over het uitblijven van echt concrete acties van de universiteit, is er benadrukt dat de actiegroep in korte tijd toch veel voor elkaar heeft gekregen. De Adviescommissie Samenwerkingsverbanden is ingesteld, het College van Bestuur heeft toegestaan om te demonstreren op de campus, en het kampement wordt gedoogd, iets wat de demonstranten zich nog niet zo lang geleden niet voor konden stellen.

De bijeenkomst wordt afgesloten en alle aanwezigen verlaten de zaal. Bezoekers zijn uitgenodigd om samen met de demonstranten aan te schuiven bij het avondeten in het kampement.


Donderdag 30 mei 18.38u

‘Roep anderen op tot actie’

Fransawi roept alle aanwezigen op om zoveel mogelijk mensen binnen de universiteit aan te schrijven die een bijdrage kunnen leveren aan de verwerkelijking van de eisen van Palestine Solidarity Tilburg. ‘Mail decanen, professoren en ook de rector persoonlijk met al je vragen en zorgen. De rector is vandaag niet komen opdagen, dus dan moet hij jullie vragen maar per mail beantwoorden.’


Donderdag 30 mei 18.33u

‘We blijven escaleren’

Vanuit de zaal zijn er zorgen over het tijdspad dat door de adviescommissie wordt gehanteerd. Die zal pas eind juni advies uitbrengen aan het College van Bestuur, dat zich daarna nog over het advies moet buigen. De zomervakantie staat dan voor de deur en de protestanten krijgen te maken met een lege campus, wat het moeilijk maakt om hun boodschap nog goed over te brengen. ‘Daarom moeten we de komende weken blijven escaleren,’ reageert Fransawi.


Donderdag 30 mei 18.29u

Vragen uit de zaal

Er zijn veel vragen uit de zaal. Zo wil iemand weten wie er in de adviescommissie zit en hoe die is samengesteld. Fransawi antwoordt dat de commissie zal bestaan uit vier experts van Tilburg University. Een andere aanwezige plaatst vraagtekens bij de kennis van de geselecteerde commissieleden: zijn ze ook expert op het gebied van Israël-Palestina? En waarom zijn studenten niet betrokken bij de adviescommissie?


Donderdag 30 mei 18.24u

‘We blijven druk uitoefenen’

Fransawi laat weten dat hij de afwezigheid van de rector betreurt en niet bevorderlijk vindt voor een open en transparant debat. Palestine Solidarity zal druk blijven uitoefenen op de universiteit om alle banden met Israëlische partners openbaar te maken en samenwerkingen te verbreken. Het protestkamp blijft.

PST is niet blij met de Adviescommissie Samenwerkingsverbanden die door de universiteit is ingesteld en onderzoek gaat doen en eind juni advies zal uitbrengen. Fransawi vindt dat het instellen van de commissie veel weg heeft van een uitsteltactiek. Bovendien verwacht hij weinig nieuwe inzichten van deze commissie.


Donderdag 30 mei 18.09u

Debat in Warande-gebouw begonnen, rector niet aanwezig

De open debatavond in Warande is van start gegaan. In de zaal op de eerste verdieping zitten ongeveer zo’n tachtig studenten en medewerkers. Rector magnificus Wim van de Donk, door Palestine Solidarity Tilburg (PST) uitgenodigd om ook aanwezig te zijn, is er niet. Voorman van PST Rami Fransawi spreekt de menigte toe en vertelt dat de rector een half uur voor het begin van de debatavond de demonstranten in eigen persoon kwam vertellen dat hij niet zou deelnemen aan het debat.

Bijeenkomst Palestine Solidarity Tilburg in het Warandegebouw. Beeld: Univers

Donderdag 30 mei 14.33u

Open debat verplaatst naar Warande-gebouw

Het open debat dat is aangekondigd in CUBE is verplaatst naar het Warande-gebouw, zaal 1.01. De aanvangstijd van 18.00 uur blijft ongewijzigd. Of rector Wim van de Donk bij dat debat aanwezig is, kan woordvoerder Kevin de Winne nog niet bevestigen.


Donderdag 30 mei 12.09u

Actievoerders willen het kampement nog zeker een maand voortzetten

Een grijze lucht strekt zich uit boven het tentenkamp, waar het rustig is. Geen acties deze ochtend, want de actievoerders zijn en blijven studenten: ook zij bereiden zich voor op hun tentamens. ‘Dit worden mijn beste tentamens ooit,’ grapt woordvoerder Kevin de Winne. Met de bibliotheek pal naast het tentenkamp wordt studeren een makkie.

Gisteren hadden de demonstranten een gesprek met de rector, waarvan de uitkomst hen tegenviel. Ze zijn nog in beraad over een goed vervolg van hun acties. Maar ze willen in ieder geval het kampement doorzetten totdat de Adviescommissie Samenwerkingsverbanden eind juni zijn bevindingen presenteert. Het lijkt dus een protest van de lange adem te worden. Ook blijven de protestanten het gevoel houden dat niet alle samenwerkingen zijn geopenbaard die Tilburg onderhoudt met Israëlische partners.

Voor vandaag staat er om 15.00 uur een teach-in en discussie gepland over burgerlijke ongehoorzaamheid. ’s Avonds om 18.00 uur verzamelen de actievoerders zich in CUBE. Daar hebben ze de rector, medewerkers en studenten uitgenodigd voor een open debat. Het is de bedoeling dat alle aanwezigen vragen kunnen stellen en standpunten naar voren kunnen brengen. Het is nog niet bekend of de rector aanwezig zal zijn.


Woensdag 29 mei 17.20u

Universiteit stelt adviescommissie in, demonstranten ontevreden over uitkomst gesprek

De universiteit stelt een Adviescommissie Samenwerkingsverbanden in waarin experts zich zullen buigen over de samenwerkingen tussen Tilburg University en Israëlische partners. Ook heeft Tilburg University de hen bekende samenwerkingen met Israëlische universiteiten officieel geopenbaard. Dat is in het kort de uitkomst van het gesprek tussen de demonstranten en rector magnificus Wim van de Donk dat vanmiddag plaatsvond.

Woordvoerder Imre van der Meulen spreekt van een goed en rustig verlopen gesprek. ‘We hebben echt naar ze geluisterd. Ook hebben we concrete stappen gezet en die hebben we besproken.’ De universiteit heeft ook gevraagd om wederzijds begrip: ‘We hebben als universiteit te maken met veel en verschillende stemmen en invalshoeken. We hopen dat de demonstranten begrijpen dat wij als universiteit een zorgvuldig pad moeten bewandelen.’

Het aantal acties van Palestine Solidarity Tilburg is de laatste dagen flink opgeschroefd. Van der Meulen: ‘Soms overtreden die acties de regels en we zien dat ze minder respectvol worden. Vreedzame acties laten we gewoon toe, dat is geen probleem. Maar de demonstranten moeten zich wel aan de regels blijven houden, anders zullen er consequenties volgen.’

De actievoerders zijn teleurgesteld in de uitkomst van het gesprek. Woordvoerder Kevin de Winne: ‘De geopenbaarde samenwerkingen waren ons al bekend. Het enige wat we echt hebben gekregen is de deadline voor het advies van de commissie.’

De adviescommissie zal eind juni het College van Bestuur adviseren over de samenwerkingsverbanden. Aan het verzoek van de demonstranten om alle samenwerkingsverbanden tot die tijd in ieder geval te bevriezen, is geen gehoor gegeven.

En dat is jammer, vindt Rami Fransawi, voorman van PST. ‘De universiteit heeft stappen gezet, daar zijn we blij mee. Maar we hadden meer gewild. Eind juni, dat duurt nog lang. Het voelt ook alsof de universiteit nu zijn verantwoordelijkheid uitbesteedt aan de adviescommissie.’

Hoe nu verder? Daarover gaan de actievoerders in beraad. Fransawi: ‘Ondertussen proberen we de druk op de ketel te houden.’

Demonstranten kijken mee naar het gesprek tussen de rector en Palestine Solidarity Tilburg, 29 mei. Beeld: Jack Tummers

Woensdag 29 mei 15.19u

Gesprek van start

Het gesprek tussen Palestine Solidarity Tilburg (PST) en de rector is zojuist van start gegaan. Achter gesloten deuren in het Koopmansgebouw wordt er gesproken over de eisen van de demonstranten en over de stappen die de universiteit heeft gemaakt en eventueel gaat maken.

Veel vertrouwen in een goede uitkomst hebben de demonstranten niet, laat voorman Rami Fransawi weten aan Univers. ‘We hebben veel contact met de universiteit, maar tot op heden hebben we geen inhoudelijke reactie gekregen.’

Overleg tussen de rector en Palestine Solidarity Tilburg. Beeld: Univers

Woensdag 29 mei 13.02u

‘Blijf met elkaar praten’

In een democratie moet je met elkaar blijven praten, vindt arabist Jan Jaap de Ruiter. Ook in het Palestijns-Israëlische conflict. ‘Wie weigert te praten geeft een machtspositie op, hoe klein ook.’

Lees zijn opinie: Houd de lijnen open, blijf praten en steun de collega’s in Israël


Woensdag 29 mei 10.07u

In gesprek met de rector magnificus

Vandaag gaat een afvaardiging van Palestine Solidarity Tilburg (PST) in gesprek met rector magnificus Wim van de Donk. Het gesprek vindt plaats van 15.00 tot 16.00 uur in de glazen vergaderruimte van het Koopmansgebouw op de begane grond, dat uitkijkt op het kampement.

De universiteit laat weten dat er onder meer gesproken wordt over de concrete stappen die er zijn gezet naar aanleiding van de ‘dringende vragen’ van de demonstranten. Woordvoerder Kevin de Winne van PST zegt dat de demonstranten ‘open’ het gesprek ingaan en benieuwd zijn naar de uitkomst.

Of de rector ingaat op de eerdere uitnodiging van PST tot een publiekelijk debat in CUBE donderdagavond is nog niet bekend.


Woensdag 29 mei 09.49u

‘Checkpoints’ bij weg naar parkeerplaats

Een checkpoint, daar moeten automobilisten deze ochtend doorheen willen ze de grote parkeerplaats bereiken aan de zijde van het Warandebos. Er staat een witte partytent, waar een groot doek aan hangt: ‘TiU checkpoint. Show identification. Get permit to enter.’ Op het wegdek staan ook zeker tien demonstranten.

Automobilisten worden kort tegengehouden en geinformeerd over de situatie en mogen daarna doorrijden. ‘Mensen vinden het even ongemakkelijk of vervelend,’ zegt rechtenstudent en voorman van PST Rami Fransawi. ‘Dat is de bedoeling, dan krijgen mensen een idee van hoe het voor Palestijnen voelt om altijd zo gecontroleerd te worden.’

Ook dit protest is van relatief korte duur. Na drie kwartier komt de politie aanrijden en pakken de demonstranten de tent weer op. De meeste automobilisten reageerden begripvol, sommigen vonden het irritant dat ze werden opgehouden.

Het is weer een ‘escalatie’, waar de actiegroep al vanaf het begin van de protesten op de campus op hint. Stapje voor stapje probeert PST de universiteit zover te krijgen dat de banden met Israëlische universiteiten niet alleen worden geopenbaard, maar ook verbroken.

Beeld: Univers

Dinsdag 28 mei 15.20u

‘Blijf in gesprek met Israëlische universiteiten’

De universiteit moet de banden met Israëlische universiteiten niet verbreken, vindt universitair hoofddocent Hans Siebers. Hij ziet meer aanleiding om in gesprek te blijven en studenten en medewerkers met elkaar uit te wisselen. ‘Het versterken van de contacten kan de dialoog en de uitwisseling van standpunten bevorderen en uiteindelijk helpen het respect voor de mensenrechten, gerechtigheid en vrede te vergroten.’

Lees zijn opinie: Keep talking to Israeli universities: it can increase respect for human rights and peace


Dinsdag 28 mei 11.47u

Deze middag: iets zoets en een teach-in

Wat staat er verder op het programma vandaag? Nu de die-in is afgelopen, maken de demonstranten zich op voor andere activiteiten. Vanmiddag om twaalf uur zijn medewerkers en studenten uitgenodigd voor iets lekkers en een goed gesprek met de demonstranten bij het kamp. Om vijf uur ’s middags wordt er een teach-in gehouden door universitair docent Sean Smith getiteld Coloniality; Modernity and Settler-Colonialism.

Appels, druiven, mandarijnen en natuurlijk watermeloen. PST deelt fruit uit ‘voor de vitamientjes bij het studeren’. Beeld: Univers

Dinsdag 28 mei 11.22u

Nepdode studenten weer vertrokken

De die-in is beëindigd, de actie duurde slechts enkele minuten. De studenten zijn op eigen initiatief weer vertrokken, zonder ingrijpen van de beveiliging. Ook in CUBE hebben studenten een kortstondige die-in gehouden.

Beeld: Univers

Dinsdag 28 mei 11.14u

Die-in bij entree bibliotheek

Bij de ingang van de bibliotheek, voor de toeganspoortjes, liggen zeven studenten op de vloer die doen alsof ze dood zijn. Ze dragen witte shirts die met nepbloed zijn besmeurd. Ze liggen languit, met gesloten ogen, bewegen niet en maken geen geluid. Beveiliging houdt een oogje in het zeil.

De toeganspoortjes zijn redelijk geblokkeerd, maar studenten en medewerkers kunnen de bibliotheek nog steeds binnenkomen en verlaten. Dan moeten ze wel even over de nepdode studenten heen stappen.

Demonstranten houden een die-in bij de entree van de bibliotheek. Beeld: Univers

Dinsdag 28 mei 10.37u

In het Cobbenhagengebouw

De demonstranten van Palestine Solidarity hebben de weg naar binnen gevonden. Hoewel de meeste ingangen van het Cobbenhagengebouw zijn afgesloten, weten tien á vijftien demonstranten de gang te bereiken waar het College van Bestuur kantoor houdt. Daar hebben ze deze ochtend kort op de vloer gezeten.

De demonstranten waren stil en rustig. Ze wilden rector Van de Donk spreken. Die kwam inderdaad naar buiten, stond ze kort te woord en vertrok. Een paar minuten later vertrokken de demonstranten ook.

Beeld: Univers

Maandag 27 mei 16.57u

Open brief aan bestuur en decanen

Medewerkers van Tilburg University ondertekenden een open brief gericht aan het College van Bestuur. Hierin betuigen zij hun steun aan studenten die oproepen tot een academische boycot van Israëlische universiteiten en bedrijven die volgens hen medeplichtig zijn aan apartheid, bezetting, schending van het internationaal recht en systematische onderdrukking van het Palestijnse volk:

‘Wij roepen op tot opschorting van de banden met onze Israëlische universiteitspartners vanwege hun medeplichtigheid aan de voortdurende wreedheden van de Israëlische staat tegen het Palestijnse volk, niet omdat zij Israëlisch zijn. En wij bevestigen de mogelijkheid dat institutionele samenwerkingen worden hervat op het moment dat onze partneruniversiteiten een einde maken aan hun medeplichtigheid en de onvervreemdbare rechten van de Palestijnen erkennen, zoals vastgelegd in het internationaal recht.’

In totaal hebben 76 medewerkers hun handtekening onder de brief gezet.

Lees hier de volledige brief: Open letter from TiU staff members: ‘Suspend ties with our Israeli university partners’


Maandag 27 mei 15.39u

Palestine Solidarity Tilburg nodigt rector uit voor open discussie

Palestine Solidarity Tilburg (PST) is moe van onderhandelingen achter gesloten deuren die niets opleveren, zo geeft de protestgroep aan op Instagram. Daarom nodigt PST rector magnificus Wim van de Donk uit voor een open discussie in CUBE, komende donderdag 30 mei om 18.00 uur. Ook studenten, medewerkers en alumni worden nadrukkelijk opgeroepen om te komen en mee te discussiëren.

In de Instagrampost wordt Van de Donk aangemoedigd om de uitnodiging aan te nemen. ‘Niet komen opdagen kunnen wij alleen maar interpreteren als onwil om deel te nemen aan een open en transparante dialoog,’ schrijft PST.


Maandag 27 mei 15.14u

Studentenfracties reageren op studentenprotesten

Fractie SAM betuigt steun en solidariteit aan de vreedzame protesten op de campus. ‘Elke student heeft recht op vrijheid van meningsuiting,’ stelt voorzitter Amber van Dun. Ze benadrukt het belang van een veilige campus: ‘Het is essentieel dat er geen geweld plaatsvindt. Dit betekent ook dat vreedzame protesten met begrip en steun moeten worden beantwoord, en niet met strafmaatregelen.’

Wel vindt de studentenfractie het belangrijk dat andere studenten zo min mogelijk hinder ondervinden van de demonstraties, bijvoorbeeld bij het volgen van colleges en het maken van tentamens. ‘Voor zover wij weten is dat op dit moment ook het geval, dat blijkt ook uit de demonstratie die plaatsvond tijdens Night University. Deze is mede dankzij voldoende communicatie wederzijds goed en netjes verlopen,’ legt Van Dun uit.

Ook Fractie Front vindt het belangrijk dat studenten een plek krijgen om te demonstreren. ‘Wij zijn blij dat het kan,’ zegt Renske van Gorp, bestuurslid van Front, als reactie op de bouw van een protestkamp bij de bibliotheek. Front is het vooral eens met de manier waarop het protest door de universiteit gefaciliteerd wordt.

Over de eisen van PST wil Front niet zo veel zeggen. ‘De minister zegt weer dat het juist goed is om contacten te hebben. Ik weet niet of het onze positie is om daar een mening over te vormen.’

Fractie SAM is meer uitgesproken en geeft aan dat Tilburg University ‘gezien de huidige ontwikkelingen’ kritisch moet kijken naar de banden met Israëlische universiteiten. ‘Eerst moet duidelijk worden wat deze banden precies inhouden,’ legt Van Dun uit. Deze houding past bij het herhaaldelijke verzoek van de studentenfractie aan de universiteit om transparant te zijn over samenwerkingsverbanden.

Van Dun wijst er ook op dat SAM al sinds dit collegejaar aan het College van Bestuur vraagt om een lijst van bedrijven en instellingen die bijdragen aan de tweede en derde geldstroom. ‘Deze hebben wij tot op heden niet ontvangen. Zodra er meer duidelijkheid is over de aard van de samenwerkingsverbanden kunnen wij als studenten mogelijke onethische banden herkennen en de discussie over dergelijke samenwerkingen starten.’


Maandag 27 mei 13.08u

‘Wat heeft Wim hiermee te maken?’

‘Wat kan Wim hier eigenlijk aan doen?’ vraagt een toekijkende medewerker van de universiteit zich af. Rector magnificus Wim van de Donk wordt verweten dat de universiteit niet in actie komt. Sinds gesprekken met het universiteitsbestuur, stellen de demonstranten, zijn er 352 Gazanen overleden. ‘Ze zeggen dat hij banden (met Israëlische universiteiten, red.) moet verbreken, maar wat is er zo fout aan die banden?’ Het protest roept bij omstanders nog veel vragen op. ‘Ze zouden flyers moeten uitdelen.’

Ook vragen omstanders zich af of de universiteit wel de plek is om het protest te voeren. ‘Ik ben voor het onder de aandacht brengen van de kwestie, maar dan zou je eigenlijk in Den Haag moeten zijn.’ Anderen zijn juist onder de indruk van de actie en voelen zich geroepen om ‘iets’ te doen.

Na een uur protest vertrekken de demonstranten weer. Ze vouwen de lange doeken met namen op. De actie is afgerond.


Maandag 27 mei 12.40u

‘Tilburg University is complicit in this genocide’

De demonstranten lezen niet alleen namen voor. Ze vragen ook aandacht voor de schrijnende situatie in Gaza. Ze wijzen op het tekort aan schoon water, medicijnen en eten. De levensstandaard staat in Gaza sterk onder druk.

En dat zou de universiteit zich ook aan moeten trekken, stellen de demonstranten. ‘Tilburg University is complicit in this genocide, as they refuse to disclose their ties to Israeli institutions.’ De demonstranten ‘eisen’ dat TiU de banden met Israëlische universiteiten openbaart en verbreekt.


Maandag 27 mei 12.22u

Vier witte doeken

Met een megafoon lezen de demonstranten de namen voor van overleden Gazaanse kinderen. Op vier witte lange doeken, die hangen van de brug tot aan de universiteitslaan beneden, staan de namen van deze kinderen geschreven.

Veel publiek voor het protest is er niet. De meeste passanten lopen door, al lezen de meesten wel even wat er op de doeken staat. Een enkeling vindt het ‘heftig om te zien’. Een student Liberal Arts & Sciences die toekijkt vindt dat de demonstranten een punt hebben. ‘Maar ik denk dat de kwestie wel wat complexer is. En ik denk niet dat de eisen die de demonstranten hebben, daadwerkelijk voor verandering gaan zorgen.’


Maandag 27 mei 12.00u

Protest op de brug

Er komt op maandag weer beweging in het protest op de campus. Vlak voor het middaguur lopen demonstranten de brug op met spandoeken. Verschillende van hen dragen een keffiyeh, ook wel bekend als de Palestijnse sjaal. Op een spandoek is te lezen: ‘352 Gazans killed since rector Wim promised to ‘look into’ our demands.’

Bij de deuren van de bibliotheek letten beveiligers erop dat de demonstranten het gebouw niet binnengaan. De beveiliging is al sinds vorige week maandag opgeschroefd.

Beeld: Univers

Vrijdag 24 mei 19.15u

Rector gaat langs bij demonstranten

Aan het eind van de vrijdagmiddag is rector Wim van de Donk op bezoek geweest bij het tentenkamp van Palestine Solidarity Tilburg op de campus. Van de Donk wilde zich persoonlijk op de hoogte stellen van de omstandigheden waaronder de kampeerders een nieuwe nacht in gaan, zoals de wc’s en de stroomvoorziening.

Inhoudelijk is er niets besproken, aldus woordvoerder Janneke Iven. De rector wilde aan de actievoerders wel kwijt dat het College van Bestuur achter de schermen druk in overleg is op verschillende niveau’s met verschillende belanghebbenden. Waarover die gesprekken precies gaan, kon Iven uiteraard nog niet zeggen.

Voorlopig wordt het kampement gedoogd, als de demonstranten blijven voldoen aan de afspraken die ‘in goed overleg’ zijn gemaakt. Zo heeft het bestuur gevraagd rekening te houden met het geluidsniveau rond gebouwen waar tentamens worden afgenomen. Op die manier hoeft het demonstratierecht niet te botsen met het lopende onderwijs en onderzoek. Het college is daar tot nu toe zeer tevreden over, aldus de woordvoerder.

De actievoerders blijven waarschijnlijk ook in het weekend op de campus.


Vrijdag 24 mei 18.30u

Voor de demonstranten gaan de deuren dicht

Het hoogtepunt van de vrijdag was de protestmars die rond één uur vertrok vanaf het basiskamp. Onder het scanderen van leuzen aan het adres van het bestuur trokken studenten, medewerkers en sympathisanten over de campus om hun eisen kracht bij te zetten.

Het geduld van de demonstranten lijkt enigszins op te raken. Ze geven aan dat er weinig beweging is te bespeuren achter de ramen van het bestuursgebouw. Dus zoeken de actievoerders naar meer krachtige vormen van protest, waarbij ze de persoonlijke aanval niet schuwen.

Toch blijft het protest vreedzaam en vooral buiten, in stromende regen, al was het maar omdat de beveiliging alle gebouwen tijdelijk potdicht hield voor de protestgroep. De actievoerders zinnen nu op meer disruptieve acties, al lijken die er pas ná het weekend te komen.


Vrijdag 24 mei 14.30u

Open brief aan het bestuur en de decanen

Michiel Bot en Phillip Paiement, de een is docent en de ander hoogleraar aan de rechtenfaculteit, zijn bezig met het opstellen van een open brief aan het College van Bestuur en de decanen. Met de brief willen ze de protestgroep steunen en de eisen van die groep studenten kracht bij zetten. Ze zullen de brief waarschijnlijk begin volgende week publiceren, onder andere in Univers.


Vrijdag 24 mei 13.45u

‘Wim, Wim, you can’t hide’

De geplande demonstratie is om 13 uur gewoon van start gegaan, ondanks de vele regen. Een groep van ongeveer vijftig sympathisanten maakte een rondje over de campus, dat eindigde onder de ramen van het College van Bestuur, met de leus: ‘Wim, Wim, you can’t hide, you’re supporting genocide.’

Beeld: Rens van de Plas

Vrijdag 24 mei 12.45u

Actiegroep maakt zich op voor nieuw protest

Na opnieuw een rustige nacht zijn de actievoerders ontwaakt op een vrij stille campus. Het is vrijdag en veel studenten zijn er niet te zien. Een blik op de regenradar voorspelt weinig goeds. Een flinke regenzone passeert in de middag en houdt een paar uur aan. De actiegroep zegt zich niet te storen aan de regen en is van plan gewoon door te gaan met de aangekondigde protestdemonstratie.


Donderdag 23 mei 20.50u

Terecht dat actievoerders banden met Israël willen verbreken

De eis van studenten en medewerkers om de banden van de Tilburgse universiteit met Israëlische instellingen te verbreken is terecht, schrijft Tineke Bennema. Ook uitwisselingsprogramma’s – waar ze zelf ooit aan meedeed – dienen volgens haar gestaakt te worden.

Bennema wijst het bestuur van Tilburg University op de noodzaak om meer kennis van Palestijnen en hun mensenrechtensituatie op te doen. Het bestuur zou zich bovendien kunnen richten ‘op ondersteuning van Palestijns onderwijs en onderzoek, zeker als het beweert neutraliteit in de wetenschap tot doel te hebben.’

‘Na decennia van Israëlische universitaire medeplichtigheid aan bezetting, na 7 maanden van scholasticide (doelbewuste verwoesting van onderwijsinstellingen) en juridische veroordelingen in de VN, is de tijd van universitaire dialoog om.’

Lees haar opinie: Studenten demonstreren terecht voor rechten van Palestijnen


Donderdag 23 mei 18.34u

Vanzelfsprekend dat de universiteit transparant is

De demonstranten van Palestine Solidarity Tilburg (PST) willen weten welke banden Tilburg University heeft met Israëlische universiteiten. Om hun eisen kracht bij te zetten, hebben ze een tentenkamp op de campus opgezet. Maar kunnen ze eigenlijk wel zulke harde eisen stellen, en wat doen ze als de universiteit niet overstag gaat?

Bij Palestine Solidarity vinden ze het vanzelfsprekend dat de universiteit openheid van zaken geeft, vertelt woordvoerder Kevin de Winne. ‘In de collegezaal wordt een kritische houding van ons verwacht ten aanzien van wat er gebeurt in de wereld. Dan mogen wij als studenten toch ook een kritische houding van de universiteit verwachten en op zijn minst transparantie eisen?’

Lees hier het interview met Kevin de Winne: Palestine Solidarity-woordvoerder Kevin de Winne: ‘Er komen disruptieve acties aan’


Donderdag 23 mei 16.35u

Aankondiging walk-out

Demonstranten van Palestine Solidarity Tilburg kondigen een walk-out aan. In een bericht op het Instagramkanaal Tilburg Student Encampment roepen zij studenten en medewerkers van Tilburg University op om vrijdagmiddag om 12.45 uur massaal de kantoren en collegezalen te verlaten. Deelnemers kunnen zich aansluiten bij een protestactie nabij het tentenkamp –  dat inmiddels is omgedoopt tot de Rafah Liberated Zone.

Ook vanavond staat er nog genoeg op de planning. Zo wordt er om 17.15 uur nog een gastcollege gegeven en zal de avond afgesloten worden met poëzievoordrachten, een open-mic, muzikale optredens en ‘misschien’ zelfs een filmavond.


Donderdag 23 mei 14.52u

Onweerlegbaar verband

Wat heeft een beëindiging van de oorlog eigenlijk te maken met samenwerking met mensen uit Israël? Dat vraagt hoogleraar accounting Jan Bouwens zich af. ‘In het academisch onderwijs leren studenten dat argumenten en bewijs standhouden tot het tegendeel is bewezen. Studenten mogen daarom niet beweren dat er een onweerlegbaar verband bestaat tussen de samenwerking met Israëlische partijen en de voorzetting van de oorlog in Gaza.’

Lees zijn opinie: Wordt de situatie in Gaza beter als je niet samenwerkt met Israëlische universiteiten?


Donderdag 23 mei 12.29u

Reacties van studenten

Palestijnse vlaggen, tenten en spandoeken zijn op de campus te zien. Studenten zien het terwijl ze voorbijlopen, of blijven er zelfs naar staan kijken. Univers vroeg aan studenten: wat vinden jullie eigenlijk van het protestkamp?


Donderdag 23 mei 11.50u

De plannen

Om twaalf uur houden de demonstranten een bijeenkomst. Ze gaan bespreken hoe de komende dagen op het tentenkamp eruitzien en wat de plannen verder zijn. Om één uur volgt er een update over de situatie in Palestina. Van kwart over twee tot half drie staat een ‘Arabic chanting solidarity demonstration’ op het programma.


Donderdag 23 mei 09.59u

Een rustige eerste nacht

De eerste nacht op het tentenkamp van Palestine Solidarity Tilburg is rustig verlopen. Dat bevestigt een beveiliger. Gisterenavond is er nog even gedanst, maar de meeste studenten zoeken daarna al snel hun tent op. Maar liefst 28 tenten zijn er al in gebruik, meldt de actiegroep zelf.

Rond acht uur deze ochtend is het nog erg rustig op de campus. Een enkele buurtbewoner laat de hond uit, een paar beveiligers kijken van een afstandje toe. Van de actievoerders is dan weinig te zien. De meesten liggen nog in hun tent. Een enkeling zit al wel buiten, en twee studenten die net uit hun tent komen breken die meteen weer af. Maandag komen zij terug, ze hebben in het weekend al andere plannen.

Studenten die in de ochtend binnendruppelen op de campus, werpen een korte blik op het tentenkamp op het grasveld. Ook steeds meer demonstranten laten zich zien. Sommigen alleen om een coffee-to-go te halen en daarna weer terug te kruipen in de tent. De dag is immers pas net begonnen.

Beeld: Jack Tummers

Woensdag 22 mei 20.15u

Studenten maken zich op voor eerste overnachting

Nu de avond valt, maken de studenten van Palestine Solidarity Tilburg zich op voor hun eerste overnachting op de campus. Bang voor een koude nacht zijn ze niet. ‘We hebben studenten erop gewezen voldoende warme kleding mee te nemen. Maar er zijn ook extra slaapzakken,’ vertelt woordvoerder Rami Fransawi. In het tentenkamp zijn ook toiletten aanwezig. Studenten die willen douchen, zullen naar hun eigen huis of het Sportcentrum moeten uitwijken.

Onder de demonstranten bevinden zich alleen studenten en medewerkers van Tilburg University. ‘Dat is een harde afspraak met de universiteit,’ vertelde collegewoordvoerder Imre van der Meulen eerder deze dag aan Univers. ‘Ze moeten hun universiteitskaart bij zich dragen, zodat ze aan kunnen tonen dat zij hier aanwezig mogen zijn.’

De afgelopen uren hebben de demonstranten zich goed vermaakt. Zo werd er onder andere een gastcollege gegeven door een medewerker van de universiteit over kolonialisme. ‘De sfeer is positief. We willen laten zien dat studenten de banden met Israël daadwerkelijk willen verbreken,’ legt Fransawi uit. Daarbij schuwt de organisatie de mogelijkheid om de druk op te voeren niet. Wat dit precies betekent, zal de komende dagen moeten blijken.

Studenten maken zich op voor de nacht. Beeld: Univers

Woensdag 22 mei 20.01u

Gesprek Wim van de Donk met Israëlische universiteiten

Woordvoerder Imre van der Meulen geeft in een reactie aan Univers aan dat rector Wim van de Donk ‘een open gesprek aangaat met Israëlische universiteiten over ethische vraagstukken.’

Op de vraag of Tilburg University in de oprechte veronderstelling is dat deze partijen openstaan voor een kritische en ethische dialoog antwoordt ze: ‘Dat weten we niet, maar daar kunnen we pas achter komen als we het gesprek aangaan. Een van de belangrijkste uitganspunten waar Tilburg University voor staat is die kritische dialoog. Daarom moeten we dat zelf ook écht doen.’

De nog aan te stellen ethische commissie zal zich moeten buigen over de banden die Tilburg University heeft met Israëlische universiteiten. Van der Meulen stelt dat de universiteit het hoog in het vaandel heeft om dit zorgvuldig te onderzoeken: ‘Wim van de Donk wil benadrukken dat iedere situatie anders is: welke samenwerkingen zijn er en wat is de aard van die samenwerkingen? Dat moeten we uitzoeken.’

Lees het volledige interview: Rector Wim van de Donk gaat ‘een open gesprek aan met Israëlische universiteiten over ethische vraagstukken’


Woensdag 22 mei 16.53u

Een ethische commissie

De gesprekken tussen PST en TiU hebben er niet toe geleid dat de universiteit aan alle eisen van de actiegroep voldoet. Toch waren de gesprekken constructief, volgens collegewoordvoerder Imre van der Meulen. Tilburg University stelt een ethische commissie in die zich ‘aan de hand van een afwegingskader gaat buigen over huidige en toekomstige samenwerkingen.’ Ook gaat de universiteit in gesprek met drie Israëlische universiteiten.

Aan één eis komt de universiteit wel tegemoet: er is tijdens het protest geen politie op de campus. Voor actiegroep Palestine Solidarity is dat niet voldoende. ‘Wij voelen dat het instellen van commissies uitstel is.’ Om de eisen kracht bij te zetten, staat er nu een tentenkamp midden op de campus.

In het kamp, dat opgezet is op het grasveld voor de bibliotheek, gelden strenge regels. Dat betekent niet drinken, geen drugs, geen seks en ook niet roken. Ook is er geen plaats voor racisme, antisemitisme, homofobie, transfobie.

Meer over de regels in het kamp en vooral over wat er voorafging aan het protestkamp, lees je in deze terugblik: Van Pro-Palestijnse protestmars tot tentenkamp, wat ging eraan vooraf?


Woensdag 22 mei 14.23u

De eerste tenten staan

Het is zover. Een stuk of twintig studenten van actiegroep Palestine Solidarity Tilburg (PST) zetten hun tentenkamp op. Dit doen ze op het grasveld achter de brug naar de universiteitsbibliotheek. Gesprekken met het universiteitsbestuur hebben niet opgeleverd wat PST wilde, namelijk inzage in de banden die de universiteit heeft met Israëlische universiteiten, en dat die banden verbroken worden.

Met een vreedzaam protest hopen ze de universiteit alsnog zover te krijgen dat die aan hun eisen tegemoetkomt. De studenten zijn van plan hier de nacht door te brengen. Dat mag officieel niet, maar de universiteit gedoogt het.

Beeld: Jack Tummers

Van protestmars tot een informatiebijeenkomst over hoe je veilig op de campus protesteert, het protestkamp komt niet uit de lucht vallen. Lees ook onze eerdere liveblogs over het protest van Palestine Solidarity Tilburg:

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.